Cîțu blochează discuțiile în Parlament privind obligativitatea certificatului verde pentru angajați

Laurentiu Gheorghe | 12.11.2021

Liderul PNL, Florin Cîțu, a anunțat conducerea PNL că legea privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă nu va mai dezbătută în Parlament, relatează surse politice.

Pe aceeași temă

Cîțu ar respinge prevederea ca statul să plătească testele angajaților din sectorul bugetar, în timp ce cei din sectorul privat vor fi obligați să achite testele din banii proprii, ceea ce ar fi o discriminare, scrie G4Media.ro citând surse liberale.

Deși Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a ajuns la concluzia că testarea angajaților din sectorul bugetar să fie gratuită, Florin Cîțu spune că acest amendament ar costa bugetul de stat 120 de milioane lei pe lună și în plus ar introduce o discriminare între bugetari și salariații din sectorul privat.

Florin Cîțu a explicat că mai întâi trebuie rezolvată problema prevederii prin care statul plătește testarea angajaților de la stat, în sensul că aceasta este discriminatorie față de angajații de la privat, care trebuie să plătească testarea. Conform unor surse politice, Florin Cîțu și-ar fi exprimat dezacordul față de această prevedere.

Proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă semnat de Florin Cîţu, Kelemen Hunor, Cseke Attila şi Lucian Bode, care a fost respins la vot în Senat, a intrat în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaţilor, votul în plen urmând a fi dat cel mai probabil săptămâna viitoare. Reprezentanţii PSD vor depune mai multe amendamente la proiectul de lege şi, după ce iniţial au respins propunerea legislativă, spun că acest certificat de vaccinare trebuie impus.

„Astăzi am reușit să convingem vechile partide că e nevoie de urgentarea dezbaterii pe legea privind certificatul verde. Acest certificat poate impulsiona vaccinarea și poate salva la propriu mii de vieți în țara noastră. Pe lângă criza politică, avem o criză sanitară pe care trebuie să o rezolvăm, nu putem aștepta finalizarea negocierilor între Cîțu și Ciolacu.

De astăzi încep dezbaterile în comisia de Sănătate și imediat cum vor fi finalizate, legea va ajunge la votul final. Se află pe ordinea de zi, sub rezerva depunerii raportului final. Colegii mei din Comisia de Sănătate vor lucra pe această lege pentru a face câteva schimbări, USR va prezenta miercuri un policy brief care va prezenta viziunea noastră. Sperăm ca această lege să treacă cu o largă majoritate, toate partidele să dea dovadă de responsabilitate”, a declarat pentru G4Media.ro Ionuț Moșteanu (USR).

USR propune ca certificatul verde să se aplice tuturor angajaţilor de la stat şi privat şi va depune amendamente în acest sens la legea care este în Camera Deputaţilor. Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a precizat că au fost gândite măsuri compensatorii tocmai pentru a da timp angajaţilor să se vaccineze.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că speră ca legea să fie adoptată cât mai rapid în Parlament. Oficialul spune că mizează pe partidele pe care le consideră responsabile - PNL, PSD, UDMR, USR - să voteze acest proiect de lege în camera inferioară a Parlamentului.

"Eu, totuşi, am speranţa că acest proiect legislativ va fi adoptat. Ştiu că au început discuţiile în Camera Deputaţilor, eu cred că într-un termen cât mai scurt posibil, pe care eu nu pot să-l anticipez, trebuie găsită o formulă care să aibă în spate şi o anumită majoritate, pentru că până la urmă noi putem să discutăm, unul sau altul, despre o anumită formă sau formulă a legii, dar, dacă nu avem majoritate pentru ea, atunci este foarte, foarte greu.

Va trebui ca partidele responsabile, cele patru pe care eu le consider responsabile - PNL, PSD, UDMR, USR - să găsească o formulă prin care să nu se afecteze esenţa acestei proceduri de certificat verde, care este de geneză europeană, dar să se găsească şi o formulă care asigură o majoritate în spatele acestui proiect legislativ", a afirmat Cseke Attila, miercuri, la Digi 24.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22