Cîțu: Bugetul Primăriei Capitalei a fost folosit de Gabriela Firea în interes personal și de partid

Laurentiu Gheorghe | 18.01.2020

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, o acuză pe Firea că a cheltuit în scop electoral bugetul Primăriei, banii fiind cheltuiti nu pentru investiții ci în scop electoral, în folosul personal și al PSD.

Pe aceeași temă

Ministrul Finantelor, Florin Citu, sustine, intr-o postare pe Facebook, ca desi bugetul Primariei Capitalei a fost crescut, banii nu s-au dus in investitii, ci ar fi fost folositi de Gabriela Firea in scop electoral, in folosul personal si al PSD.

Într-o postare pe Facebook, Cîțu susține că cea mai mare parte din bani ar fi fost alocați pentru salariile personalului Primăriei sau al companiilor înființate de Gabriela Firea, sau pentru asistența socială, care reprezintă responsabilitatea primăriilor de sector. Ministrul de Finanțe spune că fondul de salarii a crescut de la 581,7 milioane de lei la 1,5 miliarde de lei.

Situatia s-a agravat in 2019, cand Primaria nu a mai avut bani sa plateasca subventia pentru energie termica, desi o primeste de la bugetul de stat si a trebuit sa contracteze un credit de 460 milioane lei pe o perioada de 20 de ani.

Firea: Cîțu aberează

Imediat dupa postarea ministrului Finantelor, a venit si reactia primarului, tot pe Facebook. Gabriela Firea sustine ca a folosit bugetul Capitalei pentru oameni.

"Voi organiza o conferinta de presa si voi raspunde punctual aberatiilor transmise de ministrul de finante - primul speculant pe curs al tarii!

Inclusiv cat avem cu totii de platit, de pe urma imprumuturilor si a deciziilor controversate privind retrocedari in parcuri ale unor primari de dreapta!," a răspuns Firea,tot pe Facebook.

Edilul il mai acuza pe ministrul Finantelor ca a taiat de la 55 la 50% cota pentru anul acesta, alocata Primariei Generale initial, „stiind din start ca banii vot fi insuficienti pentru nevoile Capitalei."

Cîțu: Cheltuielile cu salariile au crescut de 3 ori în trei ani

Potrivit ministrului Finantelor, cheltuielile de personal din Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) au crescut de aproximativ trei ori, de la 581,7 milioane lei in 2016, la 1,5 miliarde lei in 2019.

„In perioada 2017-2019, PMB a cheltuit doar pe salarii 3,6 miliarde lei- cresteri salariale plus numar mult mai mare de angajati", precizeaza Florin Citu.

Ministrul Finantelor sustine ca „celebrele companii infiintate ilegal„ de primarul general si PSD platesc doar salarii si atat - cheltuielile de personal reprezinta intre 80% si 90% din totalul cheltuielilor.

"Bugetul, folosit in interes de partid"

O alta critica a lui Citu vizeaza cheltuielile cu asistenta sociala: "Aici datele arata si mai clar ca bugetul primariei a fost folosit in interes personal si de partid".

Citu sustine ca in perioada 2017-2019, PMP a cheltuit doar pe asistenta sociala 845 milioane lei. Asta desi cheltuielile cu asistenta sociala sunt responsabilitatea primariilor de sector.

Astfel s-ar fi ajuns in situatia ca in 2019, Primaria nu a mai avut bani sa plateasca subventia pentru energie termica, desi o primeste de la bugetul de stat.

„Astfel, la jumatatea anului trecut, primarul general ne-a dat dovada suprema a incompetentei si iresponsbilitatii si s-a imprumutat 460 milioane lei pe 20 ani pentru a plati subventia pentru energie termica", dezvaluie Citu.

Ministrul acuza ca PMB a folosit aceeasi formula pe care au folosit-o guvernele PSD din ultimii trei ani: "Nu exista nicio diferenta intre Dragnea, Valcov, Teodorovici si Firea. Toti au folosit bugetele alimentate cu bani publici in interes personal si de partid".

Postarea lui Florin Citu

 • Bugetul PMB folosit de primarul general in scop electoral!

 • Astazi este un moment bun sa aflati cum au fost cheltuiti banii dumneavoastra de Gabriela Firea.

 • PMB a avut un buget anual in medie de 5.8 miliarde lei in perioada 2017-2019 versus 3.9 miliarde lei in 2016.

 • Problema este ce s-a intamplat cu banii. S-a dus aceasta diferenta in investitii? Evident ca NU.

 • Sa va arat cum se capuseaza un buget in interes personal de un primar general incompetent si iresponsabil.

 • Cheltuielile de personal au crescut de la 581.7 milioane lei in 2016 la 1.5 miliarde lei in 2019!!!

 • Salariul mediu NET s-a triplat si este aproape dublu fata de salariul mediu net din sectorul privat.

 • In perioada 2017-2019 PMB a cheltuit DOAR pe salarii 3.6 miliarde lei- cresteri salariale plus numar mult mai mare de angajati.

 • Celebrele companii infiintate ilegal de primarul general si PSD platesc DOAR salarii si atat- cheltuielile de personal reprezinta intre 80% si 90% din totalul cheltuielilor. Daca va intrebati cum apar sinecurile in economie, aveti aici raspunsul.

 • Este clar ca doar evolutia cheltuielilor de personal arata ca primarul general a folosit banii primariei in scop electoral.

 • Dar daca mai sunt si sceptici atunci sa va arat ce s-a intamplat cu cheltuielile cu asistenta sociala.

 • Aici datele arata si mai clar ca bugetul primariei a fost folosit in interes personal si de partid.

 • In 2016 PMB cheltuia 2.6 milioane lei iar in 2019 a cheltuit 420.5 milioane lei!!!! Va rog sa recititi cifrele si sa realizati diferenta.

 • Aceasta evolutie a avut loc in conditiile in care cheltuielile cu asistenta sociala sunt responsabilitatea sectoarelor.

 • In perioada 2017-2019 PMB a cheltuit DOAR pe asistenta sociala 845 milioane lei.

 • Si in final, inca o decizie pentru care PMB trebuie sa dea un raspuns bucurestenilor. URGENT!

 • In 2019 PMB nu a mai avut bani sa plateasca subventia pentru energie termica, desi o primeste de la bugetul de stat.

 • Astfel la jumatatea anului trecut primarul general ne-a dat DOVADA suprema a incompetentei si iresponsbilitatii si s-a imprumutat 460 milioane lei pe 20 ani pentru a plati subventia pentru energie termica.

 • Sa fie mai clar, a indatorat PMB pe 20 de ani pentru plata unor sume pe care le primeste de la bugetul de stat oricum.

 • Cand platesti lunar 125.4 milioane doar salarii si 32 milioane asistenta sociala (fata de 72 milioane si 4 milioane in 2016) este clar ca nu mai ai bani si de subventie. Acest dezastru se intampla in conditiile in care valoarea subventiei pentru energie termica a ramas aproape neschimbata.

 • PMB a folosit aceeasi formula pe care au folosit-o guvernele PSD din ultimii trei ani.

 • Nu exista nicio diferenta intre Dragnea, Valcov, Teodorovici si Firea. Toti au folosit bugetele alimentate cu bani publici in interes personal si de partid.

Va urma...

Răspunsul Gabrielei Firea

Nu mai petreceti, mancati, beti si stati prin curent si praf, in birourile ministeriale!
Ma suna presa de dimineata, sa-mi ceara reactie cu privire la ce a zis vremelnicul sef peste Finantele tarii despre mine si Primaria Capitalei.
Da, ma autodenunt:
am folosit bugetul Capitalei pentru oameni - ceea ce dumnealui numeste in "scop electoral".
Da, recunosc: am alocat resurse cu nemiluita pentru spitale, cumpararea de noi autobuze, ambulante, largirea de artere, modernizarea tevilor de termoficare, consolidarea cladirilor cu bulina, sprijin financiar pentru persoane cu dizabilitati, femei insarcinate, nou nascuti, familii monoparentale, tratamente FIV - proiecte in premiera -, recuperarea parcurilor, a spatiilor verzi, plus subventiile la transport si energie termica etc.
Si da,
am taiat robinetul firmelor capusa abonate ani de-a randul la bugetul Capitalei - cele mai multe ale unor membri sau/si simpatizanti/ sponsori ai PDL-PNL. De asta tipa toti acum, in campanie! Vor din nou unul de-al lor la Primarie, sa faca ce stiu ei mai bine! Mult pentru afacerile lor, putin pentru cetateni!
Companiile municipale care sunt si raman ale cetatenilor nu sunt bune, pentru ca fac treaba de calitate si economii la buget! Sa vina din nou capusele lor, sa se mufeze la banii bucurestenilor!
Tehnic, voi organiza o conferinta de presa si voi raspunde punctual aberatiilor transmise de ministrul de finante - primul speculant pe curs al tarii! Inclusiv cat avem cu totii de platit, de pe urma imprumuturilor si a deciziilor controversate privind retrocedari in parcuri ale unor primari de dreapta!
Asa de buni pentru bucuresteni, incat au lasat in urma lor zero proiecte realizate dar sute de milioane de euro datorate.
Il invitam si pe domnul minitru,
sa spuna in fata bucurestenilor de ce a taiat de la 55 la 50% cota pentru anul acesta, alocata Primariei Generale initial, stiind din start ca banii vot fi insuficienti pentru nevoile Capitalei. In conditiile in care Bucurestiul contribuie cu 25% la PIB-ul Romaniei iar PMB primeste un infim procent de 0,6, fiind singura primarie din tara care nu este lasata sa colecteze impozite locale.
Va urma! Va fi cutremur politic!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22