Cîțu: Îmi doresc să nu ajungem la carantinarea Capitalei. Ce spune Vlad Voiculescu

Redactia | 22.03.2021

Premierul Florin Cîțu spune că nu-și dorește să se ajungă la o nouă carantină în Capitală și că așteaptă soluții de la primarii de sectoare, cu care se va întâlni la prânz.

Pe aceeași temă

El spune că va lua o decizie după ce vor fi ascultate toate punctele de vedere.

"Îmi doresc să nu ajungem la o situație de carantinare a Bucureștiului. Ascult toate opiniile specialiștilor, deciziile le luăm după aceea. Opiniile de la Ministerul Sănătății sunt importante, dar vom lua decizia după ce ascultăm toate opiniile, de la prefect și primarii de sectoare. Aștept întâlnirea cu primarii de sectoare", a declarat premierul, citat de Digi 24.

Florin Cîțu se întâlnește la ora 13.00 cu primarul general Nicușor Dan și cu primarii de sectoare.

La ora 16.00 va avea o videoconferință cu prefecții, iar marți se va întâlni cu asociația Consiliilor Județene și cu Asociația Municipiilor.

Întrebat despre situația din Timișoara, premierul a răspuns că așteaptă soluții pentru a vedea cum poate fi evitată carantinarea, "poate cu alte măsuri".

"Soluțiile trebuie să vină de la cei care administrează acolo", a conchis Florin Cîțu.

Echipa lui Voiculescu insistă pentru carantinare

Rata de infectare în București se apropie de 6 la mie, când s-ar impune carantinarea unei localități. Astăzi va avea loc o ședință a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, în contextul în care, cu o zi în urmă, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus că nu exclude intrarea în carantină a Capitalei. Secretarul de stat Andreea Moldovan a anunțat la Digi24 că, luni, la minister, are loc o ședință cu specialiști, pentru determinarea unor noi criterii de carantinare a localităților.

La ora 14.00, la Ministerul Sănătății va avea loc ședința pentru modificarea criteriilor de intrare în carantină, la care vor participa reprezentanți DSU, INSP și experți în sănătate publică.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat, duminică seară, la Digi24 că Bucureștiul și județul Ilfov sunt interconectate și că de aceea este important să fie abordate unitar, fiind vorba despre o masă mare de oameni care se deplasează, "libertate pe care, încet-încet, nu ne-o vom mai putea permite".

"București și Ilfov sunt interconectate. Este important să fie abordate unitar, e o masă mare oameni care se deplasează. Încet-încet, această libertate nu ne-o vom mai putea permite. Trebuie pași suplimentari. Situația nu e roz. Colegii zic că e mult e greu, suntem supraîncărcați, suntem în situația din noiembrie. Am pornit spre 1000 de paturi de terapie peste care adăugăm. Situația în țară nu e liniștitoare.

Este un moment în care trebuie să avem grijă. Măsurile trebuie luate cât de repede. Mi-e greu să zic un termen, mâine avem ședința. Aceste măsuri vor fi făcute publice", a declarat Andreea Moldovan.

Secretarul de stat în MS a declarat că o decizie privind Capitală se va baza pe indici care vor fi evaluați, urmând să se ia o decizie comună.

Ea s-a declarat "îngrozită de oamenii care stau buluc, fără mască și care nu țin cont de nimic."

"Trebuie să înțelegem că drumul pe care ne aflăm nu e corect. Dacă aș face abstracție de funcția mea, aș zice: vreau carantină națională. Dar îmi doresc că partea de economie să aibă continuitate", a spus Moldovan.

Carantina de weekend, una dintre propuneri

Întrebată dacă se poate pune frână acestui val fără carantină, ea a răspuns: "Sincer, în momentul de faţă, nu cred, pentru că procesul este mult prea amplu şi noi vedem ce se întâmplă în sistem, vedem că sunt terapiile intensive cu foarte mulţi pacienţi, vedem că urgenţele se colmatează, vedem că dintre pacienţii internaţi în terapie un mare număr al acestora sunt pacienţi adulţi, tineri care nu au comorbidităţi, vedem un număr mare de pacienţi pozitivi sau în creştere, vedem o rată de pozitivitate care creşte, vedem un număr mare de elevi care sunt infectaţi, vedem o rată mare de transmitere a infecţiei", a explicat Andreea Moldovan.

Ea a declarat că sunt în discuție mai multe propuneri venite din țară, printre care carantina de weekend.

"Momentul în care mulți pleacă în toate locurile... trebuie să limităm acest lucru. Sunt mai multe propuneri venite din țară, le vom discuta punctual", a precizat secretarul de stat.

Moldovan: Un copil bolnav la școală a îmbolnăvit toată familia

Moldovan a dat exemplul unui elev care a îmbolnăvit nouă persoane:

"Este deja absolut halucinant un caz în care un copil bolnav de la şcoală şi-a îmbolnăvit părinţii, cei patru bunici, bonă plus un unchi şi o mătuşă. Deci practic este o transmitere extrem de largă şi de intensă. Nu am cum să spun că stăm să ne gândim, vedem ce facem. Părerea mea este că e important să ne gândim la nişte măsuri pe care să le luăm acuma care poate că mi se păreau dure, dar nu sunt deloc dure, tocmai că să avem un orizont de aşteptare că poate în luna aprilie sau în luna mai sau în cursul verii să avem în sfârşit o perioadă mai de relaxare. Cumva, atunci când vezi că bulgărele începe să se rostogolească trebuie să iei nişte măsuri să îl opreşti".

Vlad Voiculescu: Nu putem exclude intrarea Bucureștiului în carantină

Întrebat dacă Bucureștiul va intra în carantină, în condițiile în care sunt carantinate 14 localități din jurul Capitalei, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a spus duminică:

"Nu putem exclude acest lucru, și după 6 la mie, și senzația mea e că vom ajunge acolo în câteva zile. Nicio măsură nu poate fi eliminată. O să revizuim toate criteriile pentru impunerea carantinei și o să vedem de asemenea dacă așa cum s-a procedat până acum, cu felul acesta de carantinare, care lasă locuri libere, trebuie să continue".

Ministerul Sănătății vrea să schimbe criteriile pentru intrarea localităților în carantină

Experții și-au dat seamna că incidența cazurilor e foarte dependentă de testare și că acolo unde se testează puțin, incidența e mică, dar acest lucru nu prezintă de fapt situația reală. Ministerul cheamă, luni, DSP și INSP la consultări. Intenția e ca aglomerarea spitalelor să conteze mai mult, iar rata de pozitivare să fie luată în calcul, a spus Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății, la Digi24.

"Ce vrem să discutăm este ca această grilă de carantinare, sau punctaj de carantinare, să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei. De exemplu, există un indicator al saturației, al încărcării secțiilor de terapie intensivă, care are un punctaj destul de mic. Aici, dacă vezi că ai 1400 locuri de terapie și o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total", a spus Moldovan.

"De asemenea, mi-aș dori să introducem și un indicator care să ne arate gradul de testare, pentru că noi știm că ne-ar trebui cam 500 teste la 100.00 de oameni ca să ne putem face o imagine semnificativ statistică a ceea ce se întâmplă în populație. Or, sunt județe unde nu avem acest număr de teste", a adăugat ea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22