Cîțu se spală pe mâini de eșecul vaccinării și dă vina pe miniștrii Sănătății USR PLUS

Laurentiu Gheorghe | 22.09.2021

Florin Cîțu le-a reproșat miercuri fostilor ministrii USR PLUS, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă că nu s-au implicat suficient în campania de vaccinare anti-Covid, la fel ca Dan Barna și Dacian Ciolos.

Pe aceeași temă

Întrebat despre controversa privind achiziția de vaccinuri anti-Covid, premierul Florin Cîțu a subliniat că multe dintre comenzi au fost făcute de foștii miniștri ai Sănătății, pentru ca mai apoi să-i critice pe reprezentanții USR PLUS pe motiv că nu au fost îndeajuns de mult pe teren.

„Și doamna Mihăilă a început să iasă public deși acum două luni de zile a semnat și dumneaei o comandă. Să faci o programare și să vezi câte doze ai, acum facem a treia doză, nu știa nimeni că vom face o a treia doză, sunt lucruri care vor fi discutate. Dar este bizar să aud astfel de discuții când e vorba de sănătatea românilor.

Ar fi fost bine să-l fi văzut pe Vlad Voiculescu o singură dată într-un centru de vaccinare. Eu nu cred că l-am văzut vreodată într-un centru de vaccinare pe ministrul Sănătății. Sau ar fi fost frumos în seara în care erau transferați pacienții de la Foișor să nu stea în BPR-ul partidului din care face parte și să-și ia susținere politică. Să fie acolo alături de oameni. Aș fi vrut mai multe de la domnul ministru, și de la doamna ministru, la fel, voiam să-i văd mai mult pe teren. Și de la ceilalți membri ai guvernului.

Eu am fost singurul care a fost prin centrele de vaccinare iar membrii guvernului au fost o singură dată, când le-am cerut eu. Comenzile au fost semnate de miniștrii sănătății, eu am fost ministru interimar, am semnat o singură dată”, a declarat Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern.

Premierul i-a criticat apoi pe liderii USR PLUS dar și pe Marcel Ciolacu, pe motiv că nu au încurajat campania de vaccinare.

„Aș vrea să-mi arătați mesajele liderilor politici din ultimul an de zile, în afară de al meu, care a fost peste tot, care susțin campania de vaccinare. Chiar și a unor colegi de-ai mei din partid. Aș vrea să văd când a fost domnul Ciolacu, Barna într-un centru de vaccinare. Domnul Cioloș a fost vreodată într-un centru de vaccinare?”, a adăugat Florin Cîțu.

Principalele declarații ale premierului Florin Cîțu după ședința de guvern:

 • Strategia UE a fost să negocieze în numele statelor membre cu companiile și să prefinanțeze în parte. Vaccinurile au fost contractate în condițiile în care autorizarea, capacitatea de producție și disponibilitatea erau incerte.

 • CE și țările membre au contractat 4,4 miliarde de doze de vaccin până în 2023, de 10 ori mai multe decât populația UE.

 • România poate accesa 4,3% din dozele contractate, proporțional cu populația. Toate țările UE accesează pe acest criteriu.

 • Foști miniștri ai sănătății vin cu tot felul dezinformări. Pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătății.

 • Comenzile au fost semnate de mai mulți miniștri: Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu și dna Ioana Mihăilă și eu când am fost ministru interimar, astfel:

 • Vlad Voiculescu – 29 de milioane

 • Nelu Tătaru – 33 de milioane

 • Eu – 4 milioane

 • Ioana Mihăilă pentru 21 de mii de doze.

 • Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru CureVac, vaccin care nu a fost aprobat – 9 milioane de doze.

 • Despre avizul negativ al Ministerului Finanțelor pentru achiziția de vaccinuri în martie: Avizul negativ al MF nu era pentru a nu cumpăra, ci să fie bugetate. După ce MS a prins în buget, MF a avizat.

 • Procedura este la fel pentru toată UE și e bine că s-a făcut așa. Sunt țări care nu au ajuns la vaccin, care plătesc mai mult.

 • Cum să faci o programare și să știi de câte ai nevoie, când acum facem a treia doză, de care nu știam.

 • Eu cred că nu există preț pentru sănătatea românilor. Eu nu l-am văzut pe ministrul Vlad Voiculescu în vreun centru de vaccinare. Iar în seara când au fost transferați pacienții de la Foișor, să fie acolo, nu în Biroul Politic al USR. Și pe dna Mihăilă aș fi vrut să o văd mai mult pe teren, și pe alți miniștri.

 • În loc să stăm la televizor și să acuzăm Guvernul, să facem alianțe cu partide care se opun vaccinării, ar fi bine să mergem să susținem campania de vaccinare.

 • Când a fost domnul Ciolacu într-un centru de vaccinare, când a fost domnul Barna. Domnul Cioloș a fost vreodată într-un centru de vaccinare?

 • Dacă mă ocup doar eu, nu știu de ce mai avem nevoie de Ministerul Sănătății.

 • Despre cercetarea DNA privind achiziuția vaccinurilor: E cercetare pe faptă, nu persoane. Ce mi se pare mizerabil și revoltător este să asociezi persoana mea cu aceste dosare de la DNA. Nu mi se pare coincidență apariția acestor informații înainte de congresul PNL. Înțeleg frustrarea unora care se țin de funcții, dar eu merg mai departe. Voi continua să-mi fac treaba la Guvern, indiferent de atacurile politice.

 • Noi am prefinanțat cercetarea, nu știam ce vaccin se va folosi.

 • Vă asumați eșecul campaniei de vaccinare?

 • Rolul meu e acela de a aduce vaccin și de a pune la dispoziție tuturor românilor. Românii au avut vaccin la dispoziție doar cu buletinul înaintea altor țări. Da, nu am făcut vaccinarea obligatorie. Dar campaniile anti-vaccinare nu fac bine. În afară de mine văd că nu vorbește nimeni de ele. Chiar dacă dl vicepremier nu e legat de campania de vaccinare, dacă susține un partid anti-vaccinist, eu cred că are o responsabilitate.

 • Despre vaccinarea obligatorie: Propunerea trebuie să vină de la experți. Dacă cineva nu vrea, ce facem în continuare? Îi desfacem contractul de muncă? Eu de aceea eram adeptul acelei testări.

 • Discuția pentru vaccinarea obligatorie, o s-o am cu experții.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22