Cîțu spune că într-un scenariu posibil, pensiile vor crește numai cu 10%. Orban nu confirmă

Laurentiu Gheorghe | 28.05.2020

Ministrul Finanțelor a avansat o creștere a pensiilor de la 1 septembrie cu 10% față de 40% așa cum e legea inițiată de PSD. Premierul Orban a evitat să comenteze, precizând că nu s-a luat o decizie.

Pe aceeași temă

„Este un scenariu pe care l-am luat în calcul, am calculat impactul și riscurile aferente, alături de un alt scenariu îl voi prezenta guvernului și vom lua o decizie”, a declarat joi, la Realitatea Plus, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Premierul Ludovic Orban a evitat să comenteze declarațiile lui Cîțu, precizând că o decizie în privința majorării pensiilor va fi luată în funcție de raportul la șase luni și prognoza economică pentru perioada următoare.

„Este profund nedrept pentru toți românii care sunt afectați astăzi de această criză să vorbim doar de pensii izolat de ceea ce se întâmplă în restul economiei. Trecem printr-o criză de proporții foarte mari, nu s-a mai întâmplat așa ceva. PSD duce discuția spre cheltuielile cu pensiile, dar avem alte și alte cheltuieli în buget. Sunt alte cheltuieli care sunt puse în pericol de aplicarea legii așa cum este astăzi. Vorbim de cheltuieli de investitii. Niciodată nu vom face o evaluare a cheltuielilor cu pensiile rupt de celelalte cheltuieli”, a explicat Cîțu, sugerând astfel că majorarea pensiilor cu 40% este imposibilă.

Șeful lui Cîțu, premierul Orban, nu vrea să comenteze scenariul evocat de ministrul Finanțelor, subiectul fiind extrem de sensibil electoral.

„Când vom decide ceva vom anunța public. Pensiile vor crește”, a spus el.

Întrebat dacă legea pensiilor va fi modificată prin ordonanță de urgență, Orban a răspuns: „Credeți că un proiect de lege inițiat de guvernul României are vreo șansă să treacă de Parlament?”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22