Ciucă: Am convenit la Bruxelles ca limita 9,4% din PNRR pentru bugetul de pensii să fie înlocuită

L. G. | 27.10.2022

Nicolae Ciucă a declarat după întâlnirea cu șefa CE, Ursula von der Leyen, ca  limita de 9,4% din PIB specificată în PNRR pentru bugetul de pensii să fie înlocuită cu alt indicator.

Pe aceeași temă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, la Bruxelles, că a prezentat oficialilor europeni că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii şi au convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu altul, care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale şi de un indicator de disciplină financiară. El a menţionat că a dat aceste exemple, cu jalonul de la pensii, cu decarbonarea, sau jalonul de la transport, astfel încât să înţeleagă de principiu, care este intenţia, obţinând acordul preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen ca la nivelul comisiile de specialitate, tehnic, să fie stabilite aceste detalii.

Şeful Executivului a menţionat că „au fost convenite elementele de principiu, prin care să continuăm implementarea PNRR”.

„Am spus în argumentarea pe care am făcut-o, că am dat aceste exemple, cu jalonul de la pensii, de la decarbonare, sau jalonul de la transport, astfel încât să înţeleagă de principiu, care este intenţia, obţinând acordul dumneaei ca la nivelul comisiile de specialitate, tehnic, să fie stabilite aceste detalii”, a precizat Nicolae Ciucă.

El a precizat că „există deja un raport al Băncii Mondiale şi ministrul Muncii a discutat şi au pus la dispoziţie toate datele necesare astfel încâtt, pe baza acelor date concrete, să avem o susţinere cât se poate de argumentată în ceea ce priveşte înlocuirea acestui indicator de 9,4% şi un indicator de disciplină financiară”.

Premierul a fost întrebat de jurnaliști dacă acordul convenit la întâlnirea cu șefa Comisiei Europene implică și eliminarea pensiilor speciale ori a posibilității pensionării la 45 de ani pentru angajații din MAI și MAPN.

„Cred că este foarte important să clarificăm un aspect relevant. Ieri la întâlnirea pe care am avut-o cu dna președintă Ursula von der Leyen nu am intrat în detalii. La nivelul acesta niciunul dintre noi nu am avut nici timpul necesar, nici nu aveam pregătite elementele pentru a discuta aceste detalii, ci au fost convenite elementele de principiu prin care să continuăm implementarea PNRR, a declarat premierul.

Premierul a făcut aceste declarații la finalul vizitei de lucru la Bruxelles unde s-a întâlnit atât cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cât și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22