Ciucă: Ministrul Energiei are termen până luni să prezinte proiectele de investiții din energie

L. G. | 18.08.2022

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Energiei să prezinte până luni „toate proiectele de investiții, atât de la bugetul de stat, cât și cele provenite prin PNRR și Fondul de Modernizare”.

Pe aceeași temă

„Ieri am desfăşurat activitatea de constituire a Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetică şi implementarea proiectelor de infrastructură energetică. A fost o decizie pe care am luat-o în urma analizei datelor şi prognozelor şi a perspectivei asigurării energiei, pe timp de iarnă. Totodată, am considerat că este un moment oportun, în urma desfăşurării activităţii grupului de lucru pentru securitate energetică, pe care l-am convocat în luna iulie şi toate perspectivele pe care noi le-am identificat la vremea aceea ne-au determinat să procedăm la constituirea acestui comitet interministeral, ţinând cont de situaţia energetică a ţării noastre, desigur privită în context european”, a spus premierul în ședința de guvern de joi.

Nicolae Ciucă a anunţat că a decis ca Ministerul Energiei, până luni să prezinte situaţia concretă cu proiectele de investiţii, folosind toate pârghiile de finanţare, atât pe bugetul de stat cât şi cele provenite din PNRR şi Fondul de Modernizare.

Premierul a mai spus că la nivelul ANRE, a solicitat să primească de asemenea o analiză a evoluţiei situaţiei energetice, inclusiv a pieţei, de la începutul anului până acum, precum şi efectele pe care le-au produs deciziile luate, în mod deosebit Ordonanţa 27, având în vedere faptul că deja primul pachet de sprijin a populaţiei şi protejare a economiei pentru perioada noiembrie – aprilie se apropie de final.

„Tot la nivelul Ministerul Energiei, împreună cu celelalte ministere, să pună la punct toate elementele de plan pentru iarna 2022-2023. Am avut, de asemenea, o prognoză pe termen scurt de la Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie. Am discutat perspectiva evoluției hidrografice la nivelul Ministerului Mediului și a reieșit foarte clar că este nevoie de coordonare, astfel încât să putem să balansăm tot ceea ce înseamnă sursele de energie și, de asemenea, să ne îngrijim de modul în care asigurăm consumul la nivelul întregului sistem energetic. Acest plan de măsuri am decis să fie prezentat Comitetului (c.n. interministerial) pe data de 31 august, iar la nivelul ANRE am solicitat să primim o analiză a evoluției situației energetice, inclusiv a pieței de la începutul anului și până acum, precum și efectele pe care le-au produs deciziile pe care le-am luat, Ordonanța 27, având în vedere că primul pachet de sprijin al populației și economiei pentru perioada noiembrie-aprilie se apropie de final. (...) Este foarte important ca, având aceste date, să putem să venim cu măsuri concrete, așa cum ne-am angajat, prioritar fiind pe masa Guvernului...prioritară fiind decizia să sprijinim populația vulnerabilă, industria alimentară, IMM-urile, astfel încât să ne asigurăm că economia va funcționa în continuare și ne vom îndeplini obiectivele, așa cum ne-am asumat”, a spus Nicolae Ciucă.

El a arătat că primeşte deja datele potrivit cărora până în acest moment, 97% din sumele pentru compensare au fost achitate.

„Din perspectiva aplicării OUG 27, luna aprilie nu a fost însă închisă şi atunci este foarte important ca atunci când avem aceste date să venim cu măsuri concrete, aşa cum ne-am angajat, prioritară fiind pe masa Guvernului să continuăm să sprijinim populaţia vulnerabilă, industria alimentară, IMM-urile, astfel încât să ne asigurăm că economia va funcţiona în continuare”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22