Ciucă și Ciolacu anunță măsurile care îi vizează pe pensionarii „speciali”

Redactia | 30.05.2023

Noi reguli pentru pensionarii speciali, de la creșterea vârstei de pensionare, impozitare de 30% și nu mai mulți bani decât salariul în plată, anunță pe Facebook, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Pe aceeași temă

Pensiile speciale nu se mai pot cumula și vor fi tăiate cu 30% , anunță preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. El spune că au fost depuse amendamentele privind legea pensiilor speciale, iar premierul Nicolae Ciucă a explicat că acestea au fost stabilite după discuțiile purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. 

Pe de altă parte, ”alături de Legea Pensiilor și Legea Salarizării, se completează pachetul de reforme pe care România trebuie să și-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate și echitate sistemului public de salarii și pensii”, a mai spus premierul.

Pensiile speciale nu se mai pot cumula și vor fi tăiate cu 30%

Potrivit amendamentelor, majoritatea pensiilor speciale rămân dar vor fi supraimpozitate cu 30%. Impactul nu va fi major - suma impozitată va fi mică.

 Noi modificări pentru pensiile speciale:

  • pensiile în plată, impozitate cu 30% pentru ce depășește 6.700 de lei

  • creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani (până în 2035)

  • calcularea pensiei cu raportare la întreaga perioadă de cotizare (cel puțin 25 de ani)

  • eliminarea unor categorii de pensii speciale

  • pensiile militare vor fi supuse reformei

  • nu se mai pot cumula pensiile speciale

„Aceste modificări au ca scop eliminarea unor abuzuri şi inechităţi care au durat prea multă vreme”, a  explicat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

El a adăugat că astfel România va îndeplini condiţiile necesare pentru a primi tranşa de aproape trei miliarde euro din PNRR.

„Am depus astăzi, la Camera Deputaţilor, amendamentele prin care dorim să închidem definitiv subiectul pensiilor speciale. Aceste modificări au ca scop eliminarea unor abuzuri şi inechităţi care au durat prea multă vreme. Mi-am asumat public acest rol şi sunt decis să merg până la capăt!

Ţinta tuturor celor care am lucrat la aceste soluţii este ca principiul contributivităţii să primeze în întreg sistemul de pensii publice! Astfel, de acum înainte, nimeni nu va mai putea construi sisteme paralele, în care să-şi aranjeze din pix pensii uriaşe, mai mari decât venitul din activitatea profesională”, a scris Marcel Ciolacu, luni pe Facebook.

 Liderul PSD a adăugat că prin această acţiune se asigură că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a primit tranşa de peste trei miliarde euro din PNRR.

 „Totodată, ne asigură că îndeplinim şi condiţiile necesare pentru ca, odată adoptate toate modificările pe tema pensiilor speciale, România să poată primi o tranşă de peste trei miliarde de euro din PNRR. Avem o nevoie uriaşă de aceşti bani pentru investiţii în sisteme publice esenţiale, precum Educaţia şi Sănătatea”, a completat Ciolacu.

 Premierul susține că amendamentele vin în urma discuțiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles

În același timp, premierul Nicolae Ciucă susține că „aceste amendamente vin în urma discuțiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. Alături de Legea Pensiilor și Legea Salarizării, completăm astfel pachetul de reforme pe care România trebuie să și-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate și echitate sistemului public de salarii și pensii”.

„Pensia fiecărui cetățean trebuie să reflecte importanța muncii sale de o viață și contribuția la sistemul public. Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR. Printr-o serie de amendamente pe care coaliția de guvernare și le asumă, corectăm aceste inechități și introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a mai adăugat prim-ministrul.

El a mai menționat că „se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepțiile”.

„Pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani. Același principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați – diplomați, funcționari parlamentari, angajații Curții de Conturi”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: veniturile din pensie trebuie să fie proporționale contribuției la sistemul public

Ciucă a mai adăugat că „se reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, angajaților încadrați pe funcții de execuție specific în cadrul misiunilor diplomatice”. Totodată, premierul a subliniat și faptul că „veniturile din pensie trebuie să fie proporționale contribuției la sistemul public și nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate”.

 „Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va crește eșalonat la 300 de luni. Se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari”, mai spune premierul.

Despre pensiile aflate în plată, Nicolae Ciucă a explicat că „se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității. Sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivității, esențial în legea pensiilor publice”. 

 „Printr-o altă propunere se elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraților odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate. În plus, se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri”, a conchis premierul României.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22