Ciucă: Vom cere vot pe aderarea la Schengen, mâine, în Consiliul JAI

L. G. | 07.12.2022

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, într-o declarație de presă la Guvern, că România va cere vot pe aderarea la Schengen joi, în Consiliul JAI, subliniind că starea de incertitudine nu mai poate continua.

Pe aceeași temă

Premierul a declarat, miercuri, că nu există o justificare reală pentru respingerea aderării de către Austria, iar blocarea accesului României la Schengen „nu va aduce răspunsurile dorite” de această țară.

„Suntem dispuși să mergem până la capăt inclusiv prin a cere un vot în Consiliul JAI de mâine. Starea actuala de incertitudine nu mai poate continua. (…) Vom cere să se ia prin vot o decizie pentru România. (…) Așadar, mâine în Consiliul JAI vom merge la vot”, a declarat premierul Ciucă.

Reamintim că decizia privind aderarea României la Schengen poate fi luată doar dacă există unanimitate, iar Austria se opune vehement aderării României și Bulgariei la Schengen, argumentând că în acest an 75.000 de imigranţi ilegali au ajuns în acest an în Austria, fără să fie înregistraţi înainte de alte state.

Declarațiile premierului Niculae Ciucă

 • Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles continuăm să facem energic eforturi pentru a obține rezultatul dorit de România.

 • La acest moment toate statele europene ne susțin, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei.

 • Referitor la Austria, am avut întâlniri la cele mai înalte niveluri.

 • Datele inclusiv de la inst europene Frontex confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi de o justificare reală în acest moment.

 • Înțelegem că problema migrației este foarte sensibilă politic în multe state membre și e nevoie de răspunsuri mai eficiente, însă blocarea accesului României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria.

 • Aderarea României va face spațiul Schengen mai sigur care după aderare va avea mai multe instrumente pentru a ajuta la controlul acestui fenomen.

 • Și ceilalți parteneri europeni și instituții europene și celelalte state membre împărtășesc pe deplin această evaluare și au evocat-o la rândul lor în discuțiile din ultimele zile cu cancelarul austriac și ministrul de Interne.

 • Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv pentru a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele foarte solide care ne susțin solicitările și ne vom baza pe ele și în discuțiile de mâine atunci când vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare o decizie pentru România.

 • Hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă. Am dovedit acest lucru de-a lungul anilor.

 • Experții europeni care au venit în noiembrie și decembrie au confirmat că îndeplinim toate cerințele și asigurăm un management al frontierei de înaltă calitate și controlăm fenomenul migrației.

 • Am acționat cu totală transparență și deschidere spre dialog cu toate statele membre. Am oferit toate informațiile inclusiv Austriei.

 • Dincolo de situația concretă a României și de o credibilitate a procesului, nu putem menține o stare de neclaritate, și anume lipsa unei decizii în ceea ce privește un stat membru.

 • Așadar, mâine la Consiliul JAI, vom merge la vot. Integrarea României în spațiul Schengen este obiectivul nostru național.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fguv.ro%2Fvideos%2F1225507958314087%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22