CJ Teleorman nu cere recuperarea prejudiciului făcut contribuabilului în dosarul Belina

Dora Vulcan | 29.08.2018

Consiliul Judeţean Teleorman nu se constituie parte civilă în dosarul Belina, în care este cercetat fostul şef al CJ, Adrian Gâdea. Aleşii judeţeni au votat un proiect conform căruia vor iniţia o acţiune civilă în instanţă doar după ce vor avea o sentinţă definitivă şi irevocabilă în dosar.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

”În aceste condiţii, noi nu ne-am constituit parte civilă. Sunt două dosare. În ambele dosare penale, Consiliul Judeţean Teleorman nu s-a constituit parte civilă.

Eu am iniţiat un proiect de hotărâre de Consiliu Judeţean şi pentru celălalt dosar, dar şi pentru acesta, prin care am menţionat că instituţia pe care o conduc nu introduce acţiune civilă în instanţă pentru recuperarea eventualelor prejudicii, pentru că în acest moment discutăm de un dosar care nici măcar nu e trimis în judecată, la nivel de suspiciune, şi unul care este trimis în judecată. (...)

Dacă va fi cazul, legea permite să iniţiezi o acţiune civilă şi să recuperezi eventualul prejudiciu.

Oricum, a fluctuat eventualul prejudiciu, nu a mai fost acelaşi care a fost transmis iniţial, a apărut altceva, nu există date, indicii, probe la momentul acesta. Legea spune că te poţi constitui sau nu te constitui parte civilă, asta nu înseamnă că un eventual prejudiciu, dacă va exista, nu poţi să-l recuperezi. S-a votat proiectul de hotărâre", a spus Dănuţ Cristescu pentru Mediafax. 

 

Adrian Gâdea, fostul şef al Consiliului Judeţean Teleorman, este cercetat în dosarul Belina, fiind acuzat de abuz în serviciu.

 

 „Ce se întâmplă acum cu dosarul Belina este o reeditare a dosarului Teldrum. Ei au tras acum de timp și au făcut această hotărâre de Consiliu, pentru ca, în cazul în care va veni cineva să-i cerceteze pe viitor că nu au făcut demersuri pentru recuperarea prejudiciului să se spele pe mâini. Adică, în loc să se constituie în parte civilă acum și să beneficieze de celeritatea dosarului penal, ei vor să aștepte să se finalizeze definitiv dosarul penal, prin care se va stabili  un prejudiciu și abia ulterior să se constituie în parte civilă. Asta înseamnă că abia peste doi sau trei ani, după ce se finaliza dosarul penal, județul își va putea recupera prejudiciul acesta uriaș”, spune Bogdan Cocu, consilier PNL, minoritar în CJ în care s-a votat hotărârea, citat de G4Media.ro. 

 

"În luna ianuarie 2014, suspectul Gâdea Adrian Ionuţ, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, beneficiind de ajutorul suspectului Dumitrescu Mircea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu a îndeplinit acte prevăzute în dispoziţiile legislaţiei primare, fapt ce a condus la încheierea cu o societate comercială şi o altă persoană a trei contracte de închiriere având ca obiect părţi din insula Belina şi braţul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafaţă totală de 80 ha). Concret, aceste contracte au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani (la preţuri de 1.900 lei/ha/an, 2.792 lei/lună şi 3.988 lei/lună, toate fără TVA), fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean", spun procurorii DNA. 

 

Şi fostul vicepremier Sevil Shhaideh este urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”.

 

Procurorii DNA susţin că în 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22