CNA respinge sanctionarea in cazul Antena 3-plimbarea in jurul Palatului Cotroceni

T.d. | 20.01.2015

Pe aceeași temă

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis sa nu aplice nicio amenda in cazul “plimbarii” organizate de postul TV Antena 3 in jurul Palatului Cotroceni. La mai bine de cinci luni de la eveniment, CNA a analizat, marti, modul in care a fost prezentat protestul la televiziunea grupului Intact, iar singura propunere de sanctionare nu a intrunit numarul necesar de voturi, potrivit Hotnews.

CNA a primit 59 de reclamatii in legatura cu modul cum Antena 3 a acoperit evenimentul din 10 august, la care au participat vedetele postului si oameni chemati in strada de televiziune. Reclamatiile au vizat limbajul folosit, faptul ca jurnalisti si realizatori au vorbit despre "confiscarea" Antenei 3 de catre Laura Codruta Kovesi (procurorul-sef al DNA), faptul ca telespectatorii au fost incitati sa participe la "plimbare".
 

(Captura din spotul Antena 3 de promovare a "plimbarii" in jurul Palatului Cotroceni)
 

Reprezentantul Antenei 3 la CNA, Mirela Bomboe, a spus ca a constatat "cu stupoare" ca multe reclamatii "au acelasi continut" si ca nu sunt intemeiate, din punct de vedere al postului.

Declaratiile membrilor CNA:

  • Membrul CNA Radu Calin Cristea a spus ca, din punctul sau de vedere, in formula in care au fost primite de CNA aceste plangeri nu au existat incalcari ale legislatiei audiovizuale. El a descris razboiul Antenei 3 cu fostul presedinte Traian Basescu drept "adversitati contondente": "Antena 3 ne place, nu ne place, cred ca trebuie doar sa observam acest fapt, e un canal media care insa prin mesajele pe care le-a transmis in ultimii ani a devenit un fenomen care transcende cadrul strict mediatic. Asta se poate constata prin foarte multe exemple, prin adversitatile contondente cu fostul presedinte Traian Basescu (...) Antena 3 are simpatizanti virulenti, dupa cum are adversari virulenti (...) Avem o sumedenie de reactii aproape in totalitate emotionale, pentru care acel mars de protest nu e decat pretextul de a-si legitima inca o data starea de adversitate vehementa fata de Antena 3. Nu vad, in formula in care am primit noi aceste plangeri, incalcari ale legislatiei audiovizuale"
  • Tot Radu Calin Cristea a apreciat ca Antena 3 si trustul Intact nu au beneficiat de o protectie speciala in CNA.
  • Membrul CNA Valentin Jucan a spus ca "disertatia" lui Radu Calin Cristea i se pare "net superioara avocatului Antena 3". "E amuzant ca exact astfel de plimbari organizate pe Facebook au avut loc si la Cluj si la Brasov si Timisoara in perioada alegerilor. Ele nu au fost organizate de un post de televiziune. Culmea este ca acele plimbari erau considerate de Antena 3 abuzive, ilegale, instigatoare. Plimbarea lor, nu", a spus Valentin Jucan.
  • Rasvan Popescu, membru CNA: "Nicio plimbare nu e sanctionabila".
  • Membrul CNA Lorand Turos a apreciat ca in acest caz Antena 3 a incalcat legislatia audiovizualului: "Dreptul la opinie, la exprimare e un drept fundamental. Tot asa dreptul de a protesta fata de orice decizie a institutiilor statului. Pe de alta parte, daca vedem toata evolutia acestor evenimente, nu putem sa nu observam acel abuz prin care un post TV a fost folosit intr-o lupta economica, politica, poate chiar personala a unor oameni politici. Iar folosirea abuziva a unei institutii de presa, in mod normal, ar trebui sanctionata. Bineinteles e foarte greu sa gasesti acea limita sau granita pana unde tine dreptul la protest, la libera exprimare, si unde incepe abuzul (...) Parerea mea personala este ca s-a trecut (limita, n.r.), chiar trebuie sanctionat".


Amenda de 30.000 de lei a fost propusa de Valentin Jucan, dar in favoarea ei au votat doar cinci membri, cu unul mai putin decat necesarul de sase voturi. Impotriva sanctiunii au votat Monica Gubernat, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.

Discutiile pot fi reluate intr-o noua sedinta a CNA, daca un membru va solicita acest lucru, potrivit sursei citate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22