CNAS: Ministrul Sănătății, plângere la DNA privind neregulile din sistemul cardurilor de sănătate

Laurentiu Gheorghe | 22.07.2019

Ministrul Sănătății a anunțat luni că raportul controlului efectuat la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va face obiectul unei plângeri penale, după ce s-au constat nereguli grave.

Pe aceeași temă

„As dori sa precizez ca CNAS nu este in subordinea Ministerului Sanatatii, dar pentru ca Ministerul Sanatatii gestioneaza sistemul de sanatate publica am considerat necesar sa facem verificari. Controlul inceput in iunie va fi finalizat peste șapte zile: acest raport de control va fi depus la DNA.

Noi am studiat inca de saptamana trecuta ce avem in raportul preliminar. Exista fapte de natura penala. Sunt convinsa ca institutiile statului isi vor face datoria", a declarat Sorina Pintea dupa o intalnire cu reprezentantii CNAS si cu cei care se ocupa de mentenanta sistemului informatic din sanatate.

Pintea a mai spus că luni a fost repus în funcțiune sistemul, dar doar după câteva ore a pic din nou.

„De 17 zile sistemul nu functioneaza. Azi s-a dat drumul la sistem si inregistra iar sincope. In urma discutiei, concluzia este ca oricum se impun masuri urgente pentru a putea rezolva urgent modul de functionare a platformei.

In cursul zilei de azi se va face o procedura de achizitie in regim de urgenta avand in vedere ca pentru baza de date a expirat contractul. Procedura inceputa nu a fost finalizata, deci pentru a asigura o perioada tampon este nevoie de o procedura de urgenta. Trebuia facuta in momentul in care s-a constatat ca procedura nu este gata. Nu puteau fi validate serviciile medicale. Offline-ul functioneaza, dar nu este o solutie.

A doua chestiune care trebuie rezolvata este infrastructura hardware, capacitatea de stocare. In acest moment este ocupata 98% si in viitor o sa fuca la periclitarea functionarii sistemului", a mai explicat ministrul Sanatatii.

Pintea a subliniat ca CNAS a "blocat functionarea normala a sistemului" de multi ani, din cauza birocratiei.

"De ani de zile, CNAS, uzand de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce inseamna functionarea normala a sistemului. In momentul in care niste proceduri puteau fi finalizate, au fost uitate, oferte expirate stand in casa. Sunt lucruri care au ingreunat si au afectat foarte mult functioanrea sistemului", a mai spus oficialul.

Pintea a cerut scuze, in numele CNAS, pacientilor care au avut de suferit in urma nefunctionarii sistemului. Apoi, ministrul a reiterat ca va trimite raportul la DNA, subliniind ca ce s-a intamplat cu sistemul informatic este o problema de securitate nationala.

"Eu astept finalizarea raportului. Din lectura initiala, in 7 zile cand va fi finalizat, va merge la DNA. Imi asum ce spun. Cei care au avut competente in a rezolva aceste probleme, care treneaza de foarte multa vreme - este o problema de securitate nationala - sa isi ia rolul in serios.

Am avut o discutie interesanta. Am inteles foarte multe lucruri, dar uneori indolenta duce la ce s-a intamplat pana acum. Faptul ca ne dorim sa ne acoperim de documente nu ne scuza. Birocratizam excesiv uneori, fara sa fie nevoie, temandu-ne ca se va intampla ceva. Am vazut ce s-a intampla...", a mai adaugat Pintea.

Ministerul Sanatatii a convocat, luni, o intalnire cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si cu cei care se ocupa de mentenanta sistemului informatic al cardurilor de sanatate.

Intrevederea a avut loc pentru a discuta despre problemele survenite in ultima perioada la sistemul informatic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22