CNAS: Sistemul informatic al cardurilor de sănătate este nefuncțional de 22 zile

Laurentiu Gheorghe | 22.07.2019

Sistemul cardurilor de sănătate este inactiv de 22 zile, activitatea medicilor de familie fiind grav perturbată. Ministrul Sănătății i-a convocat luni pe șeful CNAS și compania Siveco pentru explicații.

Pe aceeași temă

Întrevederea cu șeful CNAS și reprezentanții firmei Siveco, companie care s-a ocupat cu implementarea sistemului informatic al cardurilor de sănătate și se ocupă și de mentenanța acestuia are loc, după ce premierul Viorica Dăncilă a solicitat demisia președintelui Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate Răzvan Vulcănescu.

Amintim ca Daniel Osmanovici, purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, si-a dat demisia, la cateva zile dupa ce a declarat ca "oamenii mor si cu sistem, si fara sistem". Demisia lui Osmanovici ar fi fost inregistrata vineri.

„A demisionat vineri. Atunci si-a depus demisia la domnul presedinte, la momentul acela nu stiam daca demisia fusese trimisa pe circuit mai departe, trebuie semnata de domnul presedinte, asa e procedura la orice institutie si orice serviciu", a declarat, pentru Mediafax, Augustus Costache, consilier superior in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

CNAS anunțase, joia trecută, că efectuează "testele finale pentru revenirea la modul de lucru uzual, online, al platformei PIAS", dar susținea că "starea de indisponibilitate nu înseamnă că sistemul informatic nu a funcționat în această perioadă", iar ministrul Sorina Pintea spunea, joi seară, că speră ca sistemul să funcționeze până luni, adică până astăzi. Pintea a precizat și că instituția care răspunde de funcționarea sistemului PIAS este CNAS.

"Este o avarie foarte gravă, chiar dacă ei evită să spună. Ei nu au avut curajul să spună. Tot sistemul e prăbușit" - declara săptămâna trecută Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.

„Medicii nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, riscând să achite contravaloarea lor din buzunar. În aceste condiții, o parte dintre pacienți ajung să fie trimiși acasă”, a mai spus Alexiu.

****

Sistemul Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate (CEAS) a fost implementat de asocierea HP Romania SRL si Novensys Corporation SRL, contract in valoare de 87.636.000 lei (fara TVA), atribuit in data de 23 aprilie 2012 de catre Imprimeria Nationala, compania nationala care a organizat licitatia. SIVECO Romania a fost subcontractor in acest contract, furnizand inclusiv serviciile de validare a operatiunilor semnate cu cardul.

Reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei acuză că "până în acest moment nicio persoană și nicio instituție nu au fost făcute responsabile pentru modul ineficient în care au fost cheltuiți banii publici în acest proiect".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22