CNATDCU a primit o sesizare privind teza de doctorat a lui Kovesi de la o persoana din SUA

B.a. | 03.10.2016

Ministrul educatiei, Mircea Dumitru, a declarat pentru revista 22 ca la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) s-a primit o sesizare online privind verificarea tezei de doctorat a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, ca urmare a discutiilor din spatiul public privind suspiciunea de plagiat.

Pe aceeași temă

 

 

In sustinerea sesizarii, a mai precizat Mircea Dumitru, au fost depuse documente ale caror linkuri s-au dovedit insa inactive. CNATDCU a cerut persoanei respective sa retrimita linkurile in asa fel incit sa permita accesul la documente  pentru ca procedura prevazuta de lege sa fie indeplinita.

Imediat ce acest lucru va fi facut, CNATDCU va trece rapid la reverificarea tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, a spus ministrul.

 

" În această dimineață m-am interesat la UEFISCDI, unitatea care preia aceste sesizări, și am aflat că a fost depusă o solicitare de reverificare de către o persoană sau entitate din SUA, nu știu identitatea și nu mă interesează. S-au transmis și niște documente care să susțină cererea, numai că documentele erau în niște anexe electronice, iar linkurile care trimiteau către documente nu erau active. În momentul în care vom avea completă această cerere, deci și acele dovezi minimale cerute de procedură, CNATDCU va declanșa procedura de reevaluare. Persoanei, sau entității respective i s-a solicitat revenirea conform cu procedurile".

 

 

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a declarat astazi, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2016-2017 de la Universitatea de Vest din Timisoara, ca societatea romaneasca sufera din cauza nerezolvarii clare si rapide a acuzatiilor de plagiat aduse unor demnitari. La ceremonia de deschidere de la Timisoara a participat si Mircea Dumitru, ministrul Educatiei.

 

Presedintele a mai afirmat ca nu ajuta pe nimeni ca "analiza suspiciunilor de plagiat sa dureze la fel de mult ca elaborarea tezei" si a subliniat faptul ca "un politician dovedit ca plagiator trebuie sa dispara din spatiul politic, iar un univesitar dovedit plagiator nu mai are ce cauta in sistemul universitar".

 

Iohannis a criticat de asemenea "discursurile retrograde, antijustitie, care nu rezolva nicio problema a Romaniei" sustinute de o "pleiada de politicieni care ne spun ca nu mai avem nimic dar ce bine a fost pe vremea lor, si ce proasta este justitia asta."

 

Presedintele a mai precizat ca "daca avem un Parlament performant, atunci si legea pe care o propune domnul ministru si care trebuie sa clarifice procedurile de doctorat trece si nu este intoarsa de niste smecheri."

-------------------

 

 

Context

 

 

Ghita nu a depus insa la Parchetul General "niciun fel de proba sub nicio forma, a dat doar o declaratie in calitate de martor...", au declarat surse apropiate acestui caz pentru revista 22.

 

Ghita a declarat, la iesirea de la Parchetul General, ca a dat o declaratie de martor si ca va depune probe in zilele care vor urma: „Sunt convins că vor fi audiate și alte persoane care vor certifica cele spuse de mine. Am nominalizat persoanele care au participat, împreună cu mine, la această întâmplare, la acest eveniment... Mă bucur că Parchetul General a avut curajul să facă o anchetă care vizează un procuror al DNA, în special pe doamna Laura Codruța Kovesi”, a spus Ghita, conform Romania Libera. 

 

***

 

Deputatul Sebastian Ghita s-a prezentat marti seara la Parchetul General unde a depus un autodenunt in care afirma ca a participat la "redactarea in fals" a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi.

 

Ghita sustine ca, alaturi de alti demnitari ai statului roman, ar fi falsificat raportul legat de acuzatiile de plagiat privind lucrarea de doctorat a sefei DNA, precizand ca nu a existat nicio intrunire a Comisiei tehnice pentru analiza acestei lucrari: "In cursul anului 2012, am participat in mod direct la redactarea in fals, fara respectarea prevederilor legale, a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat Laurei Codruta Kovesi. Detin date si dovezi care demonstreaza ca aceasta comisie nu s-a intalnit niciodata, iar redactarea in fals a raportului s-a facut cu implicarea unor inalti demnitari ai statului si cu stiinta Laurei Codruta Kovesi", a scris Ghita, in autodenuntul depus la Parchet si citat de site-ul luju.ro."Am convenit sa acoperim acest plagiat al doamnei Kovesi, am convenit ca o astfel de chestiune ii va afecta cariera... Laura Codruta Kovesi avea cunostinta de ceea ce faceam noi... Eu pot sa va spun ca acea comisie nu s-a intrunit niciodata, iar acel Raport a fost scris in Guvernul Romaniei. Nu stiu ce o sa declare Victor Ponta despre acest lucru, o sa spuna dansul procurorilor. Aceste evenimente au avut loc in 2012", a mai spus Ghita.

 

Traian Basescu a declarat, la Romania TV, ca printre cei implicati in falsificarea respectivului raport se afla Sebastian Ghita, Mihnea Costoiu, "cu stiinta dlui prim ministru de la acea vreme, Victor Ponta". Fostul presedinte spune ca nu stia, atunci cand a numit-o in functia de procuror sef, despre acest "plagiat": "Si Coldea, si Kovesi au musamalizat propriile lor plagiate. In 2013, cand am nominalizat-o, nu stiam. Stiam doar ca in 2011, cand s-a dus la Timisoara sa sustina doctoratul, s-a dus cu mare alai, cu generalul Coldea, cu George Maior. Acum fac o multime de legaturi. Din pacate nu le-am facut la momentul potrivit".

 

Basescu a mai acuzat-o pe Kovesi ca in 2016, "si-a permis sa ridice telefonul de convorbiri operative si sa sune la un demnitar roman si sa-l ameninte ca daca se reia cercetarea pe teza ei de doctorat va fi arestat".

 

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis, printr-un comunicat de presă, că nu a plagiat în teza de doctorat şi că lucrarea îi aparţine în totalitate, precizând că procurorii au obligaţia de a verifica autodenunţul formulat de Sebastian Ghiţă.
 
 
  "În situaţia în care este depusă o sesizare de orice natură (denunţ, autodenunţ, plângere), este obligaţia procurorilor să verifice şi să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate şi să dispună măsurile legale. Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal, ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip", spune procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un comunicat de presă postat pe site-ul DNA

 

Despre plagiatul Laurei Codruta Kovesi a scris Mugur Ciuvica in mai 2012, la scurt timp dupa scandalul de plagiat al lui Ponta, iar in iulie 2012 Consiliul National de Etica a dat verdict de neplagiat. La acea vreme ministrul educatiei era Liviu Pop, care a fost urmat in functie de Ecaterina Andronescu.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22