CNCD s-a autosesizat după declarația lui Daea. Ambasada Israelului, consternată

Dora Vulcan | 26.07.2018

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat după declaraţiile recente făcute de ministrul Agriculturii, Petre Daea. Ambasada Israelului s-a arătat consternată și dezamăgită și amintește că holocaustul s-a soldat cu moartea a șase milioane de evrei.

Pe aceeași temă

 

 

 

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat, joi, în legătură cu declaraţiile recente făcute de ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi-l va invita pe acesta la audieri în perioada următoare, a declarat preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, pentru Agerpres.  Audierea va avea loc în circa 10 zile. 

 

"Deocamdată am făcut o autosesizare astăzi (joi - n.r.) şi o să urmeze o procedură în care-l invităm pe domnul ministru Daea. (...) Nu putem să comentăm, pentru că ne-am antepronunţa", a precizat Asztalos Csaba.

 

Fiind întrebat când va fi audiat ministrul Agriculturii, preşedintele CNCD a spus: "Încă nu s-a fixat o dată a audierii".

 

"Cam într-o săptămână, adică nu săptămâna viitoare, cealaltă, cam în zece zile", a adăugat Asztalos Csaba.

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat marți seară la Antena 3 care sunt măsurile care se iau pentru a izola focarul de pestă porcină africană de la Carniprod Tulcea, unde trebuie sacrificate 45.000 de animale:  

 

 „Nu există altă soluție. Acest virus care a măturat Europa a intrat și la noi. A părut în Satu Mare, a trebui să intervenim rapid și medicii au intervenit în programul stabilit, respectând modul de acțiune. Trebuie să sacrificăm 45 de mii de capete. Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente. Singura metodă este să sacrifici. Porcii se incinerează. Vreau să fac un apel la populație. România are capacitatea să treacă, dar trebuie să ne rânduim comportamentul. În momentul în care se anunță că există un caz, toate animalele trebuie sacrificate. Avem încredere în fermieri și în oamenii care lucrează în agricultură”, a spus Petre Daea.

 

 

 Ambasada Israelului: Ne exprimăm consternarea cu privire la afirmaţiile ministrului Daea despre „incinerarea porcilor ca la Auschwitz”

 

 

Ambasada Israelului a reacţionat, joi, la afirmaţiile lui Petre Daea, reprezentanţii ambasadei spunând că sunt consternaţi şi dezamăgiţi de faptul că ministrul Agriculturii a comparat efectele Holocaustului şi cele ale pestei porcine.

 

„Ambasada Statului Israel îşi exprimă consternarea şi dezamăgirea cu privire la afirmaţiile domnului Ministru al Agriculturii, Petre Daea, care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovaţi în lagărul de la Auschwitz. Sperăm, totuşi, că o astfel de asociere a fost făcută de Ministrul Daea din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul şi Auschwitz, fără intenţia de a dezonora memoria milioanelor de victime”, au declarat reprezentanţii ambasadei Statului Israel într-un comunicat de presă remis Mediafax. 

 

Sursa citată mai prezicează: „Holocaustul, o tragedie condamnată de România, care s-a soldat cu moartea a şase milioane de evrei, nu trebuie niciodată uitat, trivializat sau minimalizat. România a făcut progrese extraordinare în domeniul studierii, educaţiei şi comemorării Holocaustului, demersuri care, suntem convinşi, vor continua şi în viitor. Această pagină neagră a istoriei nu trebuie sã se repete. În acest sens, niciun efort nu este prea mare pentru ca tinerele generaţii, şi nu numai, să cunoască şi să înţeleagă istoria Holocaustului. Ne aşteptăm ca, pe viitor, terminologia legată de Holocaust să nu mai fie folosită într-un context fără legătură cu acesta.”

 

 

 

Opoziția îi cere demisia lui Daea 

 

 Mișcarea România Împreună - „Este inadmisibil ca un ministru al Guvernului României să compare incinerarea porcilor cu Holocaustul, o tragedie mondială condamnată de România. Mesajul domnului ministru Daea este incalificabil, cerem demisia sau demiterea de urgență a acestuia. Există cazuri în care superficialitatea poate fi amuzantă, însă această situație arată o lipsă de discernământ din partea ministrului Agriculturii”.

 

PNL, Ionel Dancă -  “Astăzi, la prima oră, ministrul Agriculturii, Petre Daea, trebuie să-şi prezinte demisia şi să ceară scuze public victimelor Holocaustului de la Auschwitz. În caz contrar, o somăm pe doamna prim-ministru Viorica Dăncilă să îl demită urgent. Comparaţia victimelor de la Auschwitz cu incinerarea animalelor este intolerabilă şi trebuie sancţionată public imediat”. 

 

USR, Dan Barna -  “Comparaţia ministrului care face trimitere la Holocaust şi victimele acestuia nu poate fi trecută cu vederea. Cerem Guvernului să-l demită imediat pe ministrul Daea. Este incredibil cum un reprezentant al Guvernului poate fi atât de iresponsabil şi să facă asemenea declaraţii. Comparaţia arderii porcilor cu o tragedie soldată cu milioane de victime este inacceptabilă. Incapacitatea de a pricepe ce spun a miniştrilor acestui Guvern de incompetenţi în frunte cu Viorica Dăncilă nu este o scuză.”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22