CNSAS a trimis în instanță nota de constatare privind colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea

Laurentiu Gheorghe | 29.05.2019

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a aprobat marți trimiterea notei de constatare privind presupusa colaborare a lui Băsescu la Curtea de Apel București.

Pe aceeași temă

Surse din CNSAS au declarat pentru G4Media.ro că dosarul care conține noi dovezi privind colaborarea fostului președinte Traian Băsescu cu Securitatea a fost înaintat Curții de Apel București. Informația a fost dată și de proaspătul europarlamentar PNL, Rareș Bogdan.

Traian Băsescu, în prezent senator PMP, a fost ales duminică europarlamentar pe lista aceluiași partid. Înainte de alegeri, el a semnat o declarație pe propria răspundere prin care a negat că ar fi fost colaborator al Securității ca poliție politică.

Pe 9 mai, CNSAS a transmis un comunicat de presă prin care a confirmat aprobarea unei note de constatare care conține elemente noi privind posibila colaborare a fostului președinte Traian Băsescu cu Securitatea comunistă.

„Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană”, a transmis CNSAS pe 9 mai.

În seara aceleiași zile, Antena 3 a susținut că Traian Băsescu ar fi avut un nume conspirativ cu care semna note la Securitate, acesta fiind Petrov. Așteptat de o echipă a Antenei 3 la ieșirea din sediul postului B1 TV, unde fusese la o emisiune, Traian Băsescu a negat că ar fi folosit un asemenea nume conspirativ. „Nu”, a fost răspunsul scurt al lui Traian Băsescu, la întrebarea reporterului.

Fostul președinte declarase anterior pentru G4Media.ro că își menține declarația din 2006, potrivit căreia nu a semnat nici un angajament cu Securitatea și nu a dat note informative.

CNSAS i-a eliberat până acum patru adeverințe lui Traian Băsescu potrivit cărora nu a colaborat cu Securitatea. Ultima astfel de adeverință a fost eliberată în februarie 2014, după ce Colegiul a analizat noi documente descoperite în arhivele instituţiei, documente ce nu fuseseră verificate până atunci.

Potrivit Adevărul, CNSAS a mai emis în 2002, 2004 şi 2006 decizii potrivit cărora Traian Băsescu nu a fost agent/ colaborator al Securităţii ca poliţie politică, decizia din 2006 fiind menţinută şi în 2009, ca urmare a verificărilor făcute cu ocazia alegerilor prezidenţiale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22