Coaliţia pentru Familie îi cere lui Iohannis să clarifice declaraţiile legate de căsătorie

E.b. | 20.10.2016

Coaliţia pentru Familie îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să îşi clarifice declaraţiile vizând demersul pentru revizuirea articolului din Constituţie cu privire la familie, apreciind că există riscul ca acestea să fie interpretate "ca o opoziţie fermă şi principială la exprimarea civică a creştinilor".

Pe aceeași temă

 

 

"Solicităm aceste clarificări în condiţiile în care presa a preluat şi interpretat declaraţia d-lui Preşedinte ca pe un semnal clar de opoziţie faţă de iniţiativa cetăţenească. Mai mult, presa internaţională le-a legat, într-un mod periculos apreciem noi, de apropiata decizie a Curţii Constituţionale care se va pronunţa pe 27 octombrie asupra cererii unui cuplu de bărbaţi de a le fi recunoscută în România «căsătoria» încheiată într-un alt stat. Există riscul ca declaraţia de ieri a Preşedintelui României să fie interpretată, în lipsa clarificărilor, ca o opoziţie fermă şi principială la exprimarea civică a creştinilor, în condiţiile în care iniţiativa cetăţenească a fost sprijinită de toate cultele creştine recunoscute în România", susţine Coaliţia pentru Familie, conform News.ro.

 


Catalogarea unui demers cu o asemenea susţinere în societate ca fiind expresia „fanatismului religios” ar fi expresia unei atitudini antidemocratice şi anticonstituţionale, consideră asociaţia.

 

Coaliţia pentru Familie afirmă că poporul român este cel care trebuie să decidă, prin referendum, asupra "acestei probleme de importanţă vitală pentru existenţa sa colectivă", solicitând Parlamentului să urgenteze procedurile legislative privitoare la discutarea şi votarea iniţiativei sale de revizuire constituţională.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, întrebat ce părere are despre demersul Coaliţiei pentru Familie de modificare a Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între o femeie şi un bărbat, că el este adeptul toleranţei şi consideră ca fiind "greşită" calea "fanatismului religios" şi a solicitărilor ultimative

 

Klaus Iohannis declarat că societatea trebuie să revină la toleranţă şi la "acceptarea celuilalt".

 

"Acceptarea celuilalt cu bune şi rele. Nu suntem toţi la fel. Nu toate grupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin", a spus Iohannis, declarându-se "adeptul toleranţei", încrederii şi deschiderii spre celălalt.

 

Patriarhia a replicat joi că demersul Coaliţiei pentru Familie nu reprezintă "o solicitare ultimativă” şi nu poate fi considerat o "cale a fanatismului religios" sau o dovadă de intoleranţă, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinţei cetăţenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societăţii, familia.

"Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinţilor şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane", susţine Patriarhia.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22