Coaliția de guvernare a decis să nu acorde 12 călătorii gratuite cu trenul pentru studenți – Surse

Laurentiu Gheorghe | 01.03.2021

Coaliția de guvernare PNL-USR PLUS-UDMR a decis luni ca studenții să beneficieze doar de reducerea cu 50% a biletelor de tren, renunțând la acordarea biletelor gratuite pentru călătoriile feroviare.

Pe aceeași temă

Liderii coaliției s-au întâlnit în ședință la Parlament, la care premierul Florin Cîțu nu a fost prezent.

Potrivit informațiilor Digi24, liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au stabilit să nu susțină acel amendament depus de parlamentarul PNL Florin Roman, care a solicitat să fie modificată acea ordonanță de urgență a Guvernului ce elimina gratuitatea de care beneficiau studenții pentru transportul cu trenul și introducea o reducere de 50% a prețului biletelor.

Florin Roman a propus ca aceștia să aibă pe parcursul anului 12 călătorii dus-întors gratuite. De această dată însă, reprezentanții Coaliției au decis că vor vota împotriva acestui amendament pentru a susține forma ordonanței de urgență venită de la Guvern.

De asemenea, în privința bugetului nu vor exista amendamente și modificări susținute de parlamentarii PNL, USR-PLUS și UDMR.

S-a discutat și despre împărțirea mai multor funcții importante, printre acestea numărându-se conducerile de la televiziunea și radioul public dar și Avocatul Poporului.

Pentru că nu au reușit să ajungă la un numitor comun, întrucât liberalii și-ar fi dorit să numească conducerea TVR, cei de la USR-PLUS conducerea radioului public și UDMR să aibă decizie în privința Avocatului Poporului, iar cu acest lucru nu au fost de acord liberalii, discuțiile pe această temă a funcțiilor vor fi reluate săptămâna viitoare.

Liderul PNL, Ludovic Orban, declarase anterior ședinței că va susţine amendamentul referitor la călătoriile gratuite cu trenul pentru studenţi, în cazul în care coaliţia de guvernare va lua o decizie în acest sens.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spunea că susține propunerea și că ar vota în favoarea ei. "Da, sunt convins că această propunere ar putea să treacă", a precizat acesta.

Premierul Florin Cîțu a anunțat săptămâna trecută că studenții vor avea doar 50% reducere la transportul cu trenul, dând exemple din alte țări europene, care nu acordă gratuitate.

Studenţii în vârstă de până la 26 de ani beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Articolul de lege care acorda gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a va fi abrogat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22