Coalitia recidiveaza: reducerea TVA la 5% la alimentele de bază a fost menţinută de Senat. Cererea lui Băsescu a fost respinsă

Fara Autor | 23.03.2011

Pe aceeași temă

Cererea de reexaminare formulată de preşedintele de Traian Băsescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază a fost respinsă, miercuri, de Senat, care a menţinut, astfel, textul legislativ iniţial. Cererea de reexaminare a fost respinsa cu 53 de voturi "pentru" si 46 "impotriva". Este pentru a doua oara cind Coalitia de la putere voteaza pentru reducerea la 5% a TVA la alimentele de baza, pozitie contrara celei a Guvernului. Cererea de reexaminare urmează să fie dezbătuta si votată şi de Camera Deputaţilor, care este forul decizional.



Grupurile PSD şi PNL au anunţat că nu susţin reexaminarea, fiind în favoarea legii privind introducerea TVA de 5% la alimentele de bază. Cererea de reexaminare a fost respinsă şi de Comisia de buget a Senatului, raportul acesteia recomandând menţinerea în vigoare a legii.



Senatorul PNL Varujan Vosganian a afirmat că are rezerve faţă de expertiza care a stat la baza cererii de reexaminare formulate de preşedinte şi menţionat că oficialii guvernamentali interpretează greşit datele statistice.



El a anunţat că senatorii PNL susţin proiectul de lege privind introducerea unei TVA de 5% la alimentele de bază (pâine, carne, lapte, ulei vegetal, zahăr, produse expandate din cereale).



Înaintea votului, liderul grupului UNPR, Şerban Mihăilescu, a solicitat o scurtă pauză de consultări, după care a anunţat că negocierile nu au dus la aplanarea poziţiilor divergente între opoziţie şi putere.



Mihăilescu a anunţat că UNPR susţine cererea de reexaminare şi, implicit, eliminarea prevederii unei cote de 5% TVA pentru alimentele de bază. Argumentul acestuia a fost că o asemenea măsură fiscală ar trebui reglementată mai temeinic, nu doar printr-o simplă modificare a Codului Fiscal.



"Avem destule experienţe în acest gen, în care o lege a creat mai multe prejudicii decât beneficii. Am avut legea prin care se majorau cu 50% salariile profesorilor, susţinută de toată lumea, şi care apoi a creat numai belele", a spus el.



Argumente similare au fost invocate de reprezentantul Guvernului, care a arătat că prin impunerea unei cote de 5% a TVA pentru uleiul vegetal, de exemplu, s-ar putea aplica această cotă şi unor produse similare din import, precum uleiul de măsline.



Senatorul UNPR Şerban Mihăilescu a contestat votul, după anunţul oficial făcut de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, însă acesta nu a reluat procedura de vot.



Coalitia a recidivat



Initiativa legislativa a venit din partea PSD si PNL si a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 19 octombrie 2010. La acel moment, deputatii PDL au invocat o eroare de comunicare intre ei, fapt ce a dus la un vot favorabil.



Printre democrat-liberalii care au votat atunci legea se numarau si ministrii Elena Udrea, Ioan Botis si Gheorghe Ialomitianu.



Deputatul PDL Gelu Visan a declarat atunci ca a fost vorba de o "eroare tehnica legislativa".



"Am vorbit cu toti colegii, nu sunt foarte in regula (aceste greseli - n.r.), dar aceasta situatie o s-o reglam tot printr-un vot in parlament. Se poate rezolva. O sa gasim formula legislativa cea mai buna, nu suntem foarte bucurosi", a spus Visan.



Argumentele pentru mentinerea TVA la nivelul actual



Reducerea TVA la alimentele de bază, în contextul economic actual, ar conduce la scăderea semnificativă a încasărilor bugetare şi la majorarea deficitului bugetar şi la imposibilitatea menţinerii acestuia în ţintele asumate, 6,8% în 2010, respectiv 4,4% în 2011, sustine presedintele Basescu in cererea de reexaminare a legii.



De asemenea, preşedintele invoca faptul că o nouă modificare a valorii TVA ar duce la lipsă de predictibilitate fiscală, scăderea ratingului de ţară, precum şi la pierderea credibilităţii în faţa organismelor internaţionale.



In octombrie, presa economica arata ca cele cinci mari sectoare din industria alimentară care ar putea beneficia de un TVA de 5% însumează vânzări la raft de peste 5,5 miliarde de euro anual. Ziarul Financiar sustinea ca la vânzări de 5,5 mld. euro cu TVA-ul actual, statul încasează peste un miliard de euro.



În cazul în care laptele, uleiul, carnea, pâinea şi zahărul ar avea un TVA de 5%, statul ar pierde anual încasări de cel puţin 850 de milioane de euro, în condiţiile în care consumul s-ar situa la acelaşi nivel cu cel actual.



Datele ZF legate de valoarea acestor pieţe a inclus în categoria cărnii şi mezelurile, o piaţă de 1,2 miliarde de euro anual, şi a luat în calcul doar piaţa legală, respectiv comerţul derulat prin intermediul marilor reţele de magazine şi cel tradiţional.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22