Codrin Stefanescu: Legile justitiei, gata pina in 21 decembrie. Vor fi schimbate in plen

E.b. | 01.12.2017

Codrin Stefanescu, secretarul general adjunct al PSD, anunta ca Legile Justitiei vor fi gata pana pe 21 decembrie si statul va fi obligat sa recupereze prejudiciul de la magistrati.

Pe aceeași temă

 

 
Toate modificarile la Legile Justitiei vor fi aprobate de Parlament pana pe 21 decembrie si trimise spre promulgare la Cotroceni, a spus Codrin Stefanescu la Antena3.

 

El a adaugat ca PSD nu va da inapoi, pentru ca nu exista loc de negocieri cu cei care "au distrus tara".

 

"In fiecare secunda a vietii lor, isi vand tara. Calca in picioare destine. Si lor le transmitem asta: mergem pana la capat. Si luna asta va fi capatul. Puteti sa va dati de pamant, sa mutati Carpatii in locul Deltei. Nu vine nimeni la niciun meci. Nu negociem cu nimeni. Cu astia nu putem negocia nimic. Astia creati de Traian Basescu, astia care au distrus tara, vor raspunde in fata legii de o sa se prabuseasca presa internationala. Dupa aceste legi se vor da in vileag unii pe altii", sustinea Codrin Stefanescu, la Antena3.

 

In plus, pentru toti cei care se intrebau ce s-a intamplat cu pesedistii din Comisia Iordache de au cedat si au votat ca statul "are dreptul" sa recupereze prejudiciul de la magistratii care gresesc in loc de "este obligat", asa cum era in amendamentele PSD la Legea raspunderii magistratilor, Codrin Stefanescu a dat asigurari ca lucrurile nu vor ramane asa.

 

El a spus ca miercuri, s-a intamplat in comisie "un mic accident", dar amendamentul se va schimba din "are dreptul" in "are obligatia", saptamana viitoare, cand vor fi reluate dezbaterile in comisia de modificare a Legilor Justitiei.

 

Avad in vedere opiniile divergente pe diverse teme din ultima vreme ale unor lideri ai PSD, Stefanescu a tinut sa precizeze ca aceasta este "pozitia oficiala a PSD, asumata de toti, de la Liviu Dragnea pana la Badalau, Neacsu, toata lumea".

 

Comisia Iordache a finalizat miercuri, la o saptamana de la primele lucrari, dezbaterile pe Statutul judecatorilor si procurorilor, prima din pachetul de Legi ale Justitiei. Legea intra saptamana viitoare la vot in Camera Deputatilor, apoi in Senat, dupa care va ajunge la presedintele Klaus Iohannis.

 

Pe de alta parte, la Comisia speciala lucrarile vor continua de saptamana viitoare cu celelalte doua legi din pachetul Legilor Justitiei.

 

In cea de-a sasea zi, Comisia Iordache a transat ultima problema spinoasa din prima lege - raspunderea magistratilor.

 

Intr-un final s-a stabilit ca statul are dreptul sa se indrepte impotriva magistratilor vinovati de erori judiciare, dupa ce a platit prejudiciul fata de persoana vatamata, daca magistratul respectiv a actionat cu rea vointa sau grava neglijenta, ceea ce se va stabili printr-o hotarare penala definitiva sau printr-o masura disciplinara a CSM.

 

Asadar, Comisia parlamentara speciala privind legile Justitiei, condusa de Florin Iordache, a modificat miercuri prevederile din legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor referitoare la raspunderea magistratilor, in privinta actiunii in regres stabilindu-se ca, fata de forma in vigoare, care prevede ca "statul poate sa se indrepte" cu actiune in regres, dupa ce a achitat prejudiciul, impotriva magistratului care a comis o eroare judiciara cu rea-credinta sau din grava neglijenta, sa fie prevazut ca statului "ii revine dreptul". 

  

Ce a declarat Codrin Stefanescu la Antena3

 

"Vreau sa fac un anunt public pentru toti membrii PSD, pentru toti simpatizantii nostri si pentru toti cei care ne-au votat: vom merge cu Legile Justitiei pana la capat", a spus Codrin Stefanescu, la Antena3.

 

"Ieri s-a intamplat in Comisie (n.r. - comisia parlamentara speciala pentru Legile Justitiei) un mic un accident legat de formularea privind obligatia statului de a se indrepta impotriva magistratilor care gresesc si de a recupera prejudiciul de bani. Vom schimba din "are dreptul" in "va avea obligatia". Va fi rectificat saptamana viitoare - luni si marti - la Senat", a anuntat el.

 

Stefanescu a sustinut ca prezinta "pozitia oficiala a PSD, asumata de toti". "Si cand spun asumata de toti, ma refer de la Liviu Dragnea pana la toti din conducerea PSD - de Badalau, de mine, de Neacsu, de toata lumea", a completat el.

 

"Vom merge cu modificarea legilor justitiei asa cum am promis, ca pana pe data de 21 decembrie tot pachetul sa fie votat si trimis la Cotroceni, inclusiv cu modificarea pe care tocmai am facut-o (...) Deci mergem pe aceste variante", a mai afirmat Codrin Stefanescu.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22