Codruta Kovesi: Doar judecatorii mai pot dispune controlul judiciar in cazul lui Ponta

Paul Cristescu | 25.09.2015

Procurorul șef al DNA, Codruța Kovesi, a explicat joi seară, la Digi 24, referindu-se la Victor Ponta, că numai judecătorii pot dispune măsuri preventive din momentul în care dosarul a ajuns la instanță. Kovesi a mai precizat ca va ramane in sistemul judiciar dupa terminarea mandatului sau la DNA.

Pe aceeași temă

 

"Din momentul în care procurorii DNA au întocmit rechizitoriul și instanța de judecată a fost învestită să judece acest dosar, procurorii nu mai pot dispune niciun fel de măsură preventivă sau nicio altă măsură care s-ar impune sau nu într-un dosar. Deci o eventuală măsură preventivă poate fi decisă doar de completul de judecată", a afirmat, la Digi 24, șeful DNA.

 

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a mai declarat la Digi24 că apar probleme în cazul unor instituțiile ai căror directori în funcție sunt trimiși în judecată, pentru că acestea nu se constituie parte civilă.

 

Așa s-a întâmplat și dosarul Turceni – Rovinari, în care au fost trimiși în judecată premierul Victor Ponta, senatorul Dan Șova, dar și directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel.

 

Laurențiu Ciurel a fost numit în funcție de către Ponta, în 2012.

 

DNA a arătat, în actul de sesizare a instanţei, că "în cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor inculpaţilor, aşa cum rezultă din ordonanţele nr. 122/P/2012 din datele de 13 iulie şi nr. 122/P/2012 din 15 septembrie".

 

În cazul lui Dan Şova, procurorii cer instanţei să dispună confiscarea sumei de 3.455.755,27 lei, care ar fi fost dobândită de acesta "prin săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi ulterior spălată de acesta, în măsura în care nu serveşte la despăgubirea persoanei vătămate, Complexul Energetic Oltenia".

 

Anchetatorii au mai arătat că, pe latură civilă, "Complexul Energetic Oltenia nu a comunicat până în prezent dacă se constituie parte civilă în cauză.

 

Procurorul de caz a întrebat dacă se constituie parte civilă. Nu e primul dosar în care o instituţie publică e condusă de însăşi persoana trimisă în judecată şi avem problema că instituţia respectivă nu se constituie parte civilă. Obligaţia noastră e să întrebăm. Spre deosebire de magistraţi, care la momentul trimiterii în judecată, sunt suspendaţi din funcţii, cred că aceeaşi regulă ar trebui aplicată şi celorlalţi funcţionari publici. Nu e normal, dacă sunt suspiciuni că o instituţie publică a fost fraudată, să nu se constituie parte civilă, statul ar putea fi prejudiciat prin această inactivitate”, a declarat şefa DNA, citată de Digi24.

 

Codruta Kovesi: Voi ramane in sistemul judiciar

 

Laura Codruța Kovesi a declarat joi că a luat o decizie cu privire la viitorul său profesional și va rămâne în sistemul judiciar, însă va anunța la finalul actualului mandat dacă dorește să continue activitatea la conducerea DNA, transmite Agerpres, preluând Digi 24.

 

Am luat o decizie în ceea ce privește viitorul meu profesional și dacă doresc sau dacă nu doresc un mandat, dar această decizie nu vreau să o fac publică în acest moment. Ceea ce pot să confirm în acest moment este că nu voi candida la niciun fel de politică sau în administrația publică, voi rămâne în sistemul judiciar și, dacă doresc să-mi continui mandatul la Direcția Națională Anticorupție, am să anunț când va expira acest mandat", a declarat joi seara Laura Codruţa Kovesi, la Digi 24.

 

Kovesi a adăugat că nu a discutat cu nimeni despre un eventual nou mandat în fruntea DNA, fiind singura care poate lua o decizie în privința planurilor sale de viitor."Văd că sunt foarte multe speculații în spațiul public despre ceea ce voi face, despre ceea ce nu voi face. Vă asigur că sunt singura care decid acest lucru și ceea ce pot să asigur (...) este că nu voi intra în politică și nu voi candida nici pentru președinte și nici pentru altă funcție, ci am să-mi continui activitatea în sistemul judiciar", a precizat șefa DNA.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22