Codul etic discutat in PSD. Sanctiuni pentru corupti. Ponta si-ar putea pierde functia

Paul Cristescu | 30.10.2015

Liderii PSD vor discuta astazi, la Negreşti-Oaş, într-o şedinţa a Comitetului Executiv Naţional, draftul Codului de conduită propus de Liviu Dragnea, care prevede sancţionarea membrilor PSD acuzaţi de corupţie.

Pe aceeași temă

 

UPDATE "Acest cod nu este pentru a se inlatura un coleg din partid", a subliniat Dragnea in fata jurnalistilor, adaugand ca noul cod va contine "principii de etica", de comportament atat in interiorul partidului, cat si in afara, in cazul in care membrii PSD ocupa functii administrative sau politice.
 

 "E o noua abordare a politicii din partea noastra". "Social democratii sunt oameni cinstiti, respectuosi", a subliniat el, spunand ca nu este corect ca "din cauza unora dintre noi sa se puna etichete pe partid" spus Dragnea conform ziare.com
 

Codul de conduita va contine reguli de comporament si sanctiuni in cazul in care se incalca aceste reguli, a mai spus presedintele PSD. Intrebat de jurnalisti daca nu vor fi probleme in acest caz, pentru ca foarte multi lideri PSD au probleme cu Justitia sau cu ANI, Liviu Dragnea a negat."Avem peste 450.000 de membri. Partidul nu va avea de suferit, vom fi un partid mai puternic. PSD nu e un partid murdar acum, e un partid curat. Trebuie sa scoatem in evidenta ce ne caracterizeza - onoarea si un comportament corect", a sustinut presedintele PSD.
 

intrebat de jurnalisti despre sanctiuni si posibilitatea ca Nicusor Constantinescu,condamnat, si Gheorghe Nichita, retinut joi seara, sa fie exclusi din partid, Liviu Dragnea a evitat raspunsul."Sa aveti rabdare cu noi, intai sa il adoptam (codul de conduita - n.red.). Azi e o prima lectura, pentru ca este alt cod la care s-a lucrat, il discutam. Il adoptam in CEx in 2-3 saptamani si dupa ce devine un document statutar va fi aplicat", a declarat Liviu Dragnea.

 

***

 

Noul Cod de conduită al PSD va conţine criterii de integritate pentru membrii partidului. Liviu Dragnea şi apropiaţii săi vor prezenta un draft al Codului, urmând ca decizia finală să fie luată în 2-3 săptămâni, relateaza Gandul.

 

Potrivit unor surse social-demorate, draftul de opt pagini al Codului de conduită prevede că membrii PSD care sunt trimişi în judecată în dosare de corupţie îşi vor pierde funcţia din cadrul partidului sau funcţia în care au ajuns prin sprijinul politic al partidului.

 

Aceleaşi sancţiuni sunt acordate şi celor care sunt arestaţi preventiv în cazuri de corupţie. Social-democraţii condamnaţi în primă instanţă în dosare de corupţie vor fi şi suspendaţi din partid, urmând ca o eventuală decizie definitivă de condamnare să ducă şi la pierderea calităţii de membru.

 

Aceste prevederi ar putea să i se aplice şi premierului Victor Ponta, trimis în judecată în dosarul "Turceni Rovinari", în care este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Prim-ministrul a spus însă în repetate rânduri că acuzaţiile care i se aduc nu sunt acuzaţii de corupţie, astfel încât nu ar intra sub incidenţa noului cod, la fel cum nu i se aplică nici lui Liviu Dragnea. "Nu sunt acuzat de corupţie, pentru simplul motiv că nu aveam nicio funcţie publică în acea perioadă. Sunt acuzat pentru activitatea mea de avocat", explica Victor Ponta, în luna iulie.

 

Este posibil ca în Codul de conduită al PSD să fie introdusă şi o prevedere potrivit căreia sancţiunile nu se aplică decât în cazul în care faptele de corupţie de care sunt acuzaţi membrii PSD ar fi fost săvârşite în timpul mandatului parlamentar sau guvernamental.

 

CITITI SI: Liviu Dragnea ia in calcul o eventuala remaniere guvernamentala: Poate membri ai Guvernului, poate secretari de stat

 

Important este că acest Cod de conduită va conţine, aşa cum însuşi Liviu Dragnea declara, doar un set de "principii", urmând însă ca fiecare caz în parte să fie analizat în interiorul partidului, de către o Comisie specială. Liviu Dragnea preciza, înainte de Congresul PSD, că vrea să lase şi organizaţiilor locale un cuvânt de spus în analizarea acestor cazuri.

 

Alte obligatii ale membrilor PSD

 

Pe de altă parte, Codul de conduită prevede şi alte obligaţii ale membrilor PSD, cum ar fi interdicţia de a divulga în afara partidului informaţii despre deciziile sau strategiile PSD. Mai mult, este introdusă expres interdicţia pentru parlamentari de a vota o moţiune de cenzură împotriva unui Cabinet din care face parte PSD.

 

În şedinţa Comitetului Executiv, social-democraţii vor alege şi 9 funcţii de conducere în partid.

 

Astfel, va fi aleasă şi funcţia de secretar general al PSD, singura nominalizare fiind liderul deputaţilor, Marian Neacşu, susţinut de preşedintele Liviu Dragnea. Neacşu îndeplineşte în acest moment interimar funcţia de secretar general, fiind instalat la prima şedinţă a noului Birou Permanent Naţional. Pe lângă Neacşu vor mai fi aleşi şi 8 secretari regionali ai partidului, care vor fi coordonaţi de secretarul general şi care se vor ocupa de activităţile partidului în zone specifice, trasate pe cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.

 

Odată cu această şedinţă, Liviu Dragnea vrea să instituie şi o nouă regulă în PSD, ca mai multe reuniuni ale partidului să aibă loc în teritoriu, nu doar la Bucureşti. CExN-ul de vineri este organizat la Negreşti-Oaş, în judeţul Satu Mare, la invitaţia vicepreşedintelui PSD Gheorghe Şimon.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22