Coincidenta: Deputatii PSD+PC si citeva ONG-uri vor un Pact pe Justitie

Fara Autor | 17.09.2009

Pe aceeași temă

Grupul parlamentar al Alianţei PSD+PC din Camera Deputaţilor a transmis o solicitare Birourilor Permanente pentru convocarea unei şedinţe comune în vederea constituirii unei comisii pentru analizarea situaţiei din justiţie şi a oportunităţii elaborării unui Pact Naţional pentru Justiţie. Ca o coincidenţă, mai multe ONG uri, printre care Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice si Transparency International, au cerut şi ele iniţierea unui Pact pentru Justiţie, susţinind că se impune de urgenţa "refondareai statului de drept pe baze consensuale".

Social-democraţii îşi justifică demersul invocând impasul în care se află în momentul actual sistemul de justiţie prin radicalizarea divergenţeilor dintre puterea judecătorească şi Executiv, relateaza NewsIn.

"Având în vedere faptul că aceste divergenţe s-au radicalizat, îmbrăcând forme nefireşti  şi nespecifice unei ordini de drept constituţionale, iar demersul preşedintelui României în vederea aplanării stărilor conflictuale a rămas fără rezultat, având în vedere faptul că Parlamentul este reprezentant suprem al poporului român şi nu poate, în această calitate, rămâne pasiv într-o astfel de situaţie,(..) cerem Birourilor Permanente ale celor două Camere să convoace o sedinţă comună în vederea constituirii unei comisii pentru analizarea situaţiei grave din justiţie, stabilirea cauzelor care au provocat-o şi a măsurilor pentru rezolvarea ei, inclusiv oportunitatea elaborării unui Pact Naţional pentru Justiţie", se arată în scrisoarea remisă joi de grupul PSD+PC Birourilor Permanente si preluata de NewsIn.

Deputaţii susţin că solicitarea a fost deja aprobată de Biroul Permanent al Camerei şi amintesc şi de scrisoarea adresată Birourilor Permanente de către Asociaţia Magistraţilor din Romania, de Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale a Judecătorilor şi Uniunea Naţională a Adunărilor Naţionale a Judecătorilor din România, în care semnalează problemele din justiţie.

Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), Asociaţia Pro Democraţia (APD), Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi Transparency International România (TI-Ro), grupate în "Alianţa pentru Statul de Drept",  au initiat, joi, o dezbatere pe tema "diferendului grav între puterea judecătorească şi cea executivă".

Premierul, ministrul Justiţiei, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, dar şi reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public şi CSM au fost invitaţi, joi, de aceste ONG-uri, la o discuţie, în urma căreia să fie iniţiat un pact pe Justiţie.

Alianţa pentru Statul de Drept are scopul de a susţine eforturile tuturor părţilor implicate în direcţia unei rezolvări raţionale, eficiente şi în interesul publicului a conflictului grav intervenit în relaţia dintre puterile statului, se arată într-un comunicat, remis joi, agenţiei NewsIn.

ONG-urile apreciează că, în prezent, există un "diferend grav între puterea judecătorească şi cea executivă" şi că se impune "urgenţa refondării statului de drept pe baze consensuale".

Astfel, Alianţa pentru Statul de Drept i-a invitat pe politicieni şi pe reprezentanţii din Justiţie la o discuţie pentru depăşirea blocajului de comunicare şi a crizei apărute între cele două puteri ale statului şi pentru realizarea unui "Pact pentru Justiţie".

Reamintim ca la alegerile parlamentare Coaltia Romania Curata, din care cele patru ONG-uri mentionate nu au facut parte, au propus tuturor candidatilor semnarea unui Pact pentru Statul de Drept, pe care PSD si PC au refuzat sa-l semneze.

Transparency International este condusa de Victor Alistrar, care a cochetat in repetate rinduri cu ideea de a deveni ministru al Justitiei, la propunerea PSD.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22