Colectiv: Procurorul de ședință cere pedepse maxime pentru inculpați. Printre ei și Popescu-Piedone

Redactia | 17.12.2021

Procurorul de ședință din cazul Colectiv a cerut, vineri, instanței pedepse maxime pentru inculpați, în frunte cu Cristian Popescu Piedone.

Pe aceeași temă

Procurorii DNA şi ai Parchetului General au cerut pedepse maxime pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, judecaţi în dosarul "Colectiv".

Curtea de Apel Bucureşti a început vineri, 17 decembrie, dezbaterile finale din dosarul "Colectiv", context în care procurorii au cerut pedepse "orientate spre maximum prevăzut de lege" şi cu executare în cazul celor acuzaţi în acest caz.

Procurorul Parchetului General a declarat în faţa judecătorilor că şi după tragedia din Colectiv mulţi agenţi refuză să îşi ia autorizaţii pentru incendiu, doar afişează pe geam că nu au, dar anunţul nu îi exonerează de răspundere penală.

 "Riscurile sunt şi mai mari. (...) Pot avea impresia că nu răspund penal pentru că victimele îşi asuma sa ardă de vii când intra într-o locaţie fără aviz. (...) Chiar dacă societate e marcată de tragedia din Colectiv, aceasta se poate întâmpla din nou oricând", a spus anchetatorul.

La rândul său, procurorul DNA a cerut instanţei aplicarea unor pedepse maxime şi cu executare, susţinând că "este inexplicabilă atitudinea blândă a instanţei de fond".

Anchetatorul a mai adăugat că ordinea socială a fost "alterată" de corupţie, iar oameni au ars,"şi nu vorbim de doi, ci de un cimitir".

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Edilul Sectorului 5, Piedone, este acuzat de abuz în serviciu, iar în primă instanță a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare.

Judecătorii au programat ca ultimele dezbateri să aibă loc pe 17, 21 și 22 decembrie.

Context

Curtea de Apel Bucureşti a început pe 18 septembrie judecarea apelului în dosarul ”Colectiv”, în care au fost condamnaţi în primă instanţă fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

În 16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

În 17 noiembrie, Curtea de Apel București a decis, miercuri, să stabilească trei termene pentru dezbateri finale în procesul incendiului de la Colectiv, astfel: pe 17, 20 și 21 decembrie, urmând ca apoi să dea un verdict final.

Tot la termenul de 17 noiembrie avocatul unor părți civile din dosar a cerut recuzarea completului pe motiv de lipsă de imparțialitate, după ce la un termen anterior, a schimbat încadrarea juridică a faptelor imputate inculpaților.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22