Comisia de Cod electoral: Presedintii CJ vor fi alesi prin vot INDIRECT. Reactia baronilor. Oprisan: O MIZERIE, o decizie smechereasca

P.c. | 17.02.2015

Pe aceeași temă

Comisia de Cod electoral a decis ca preşedintii de Consilii Judeţene să nu mai fie aleşi in direct de cetăţeni ci sa fie alesi din rândul consilierilor. Propunerile de alegere a preşedinţilor de CJ-uri într-un tur sau in două au fost respinse.

 

Marian Oprişan, preşedintele UNCJR şi vicepreşedinte PSD, a declarat ca decizia afirmând că decizia Comisia de Cod electoral este ”mizerabilă” fiind cea mai mare jignire adusă cetăţenilor. Oprisan a mai spus ca va cere explicaţii premierului Victor Ponta şi lui Liviu Dragnea, adăugand că dacă Ponta sprijina această propunere de modificare a legii electorale ”nu are nicio legătură cu democraţia”.


Este cea mai mare jignire adusă cetăţenilor care trăiesc în judeţele ţării. Faptul că li se ia dreptul de a-şi alege preşedintele, şeful administraţiei publice judeţene prin vot universal, direct şi secret este o mare pierdere pentru dreptul constituţional al cetăţenilor de a-şi alege pe de o parte organele alese care trebuie să gestioneze treburile zilnice, cotidiene pe termen mediul şi lung al comunităţilor. Nu pierde nimeni nimic în această situaţie, singurii care pierd sunt cetăţenii judeţelor care nu vor mai putea să decidă asupra celui care urmează să conducă treburile administraţiei publice judeţene”, a declarat pentru Gândul Marian Oprişan.

 

CITITI SI: Comisia electorala: Primarii vor fi aleși într-un singur tur. Consilierii locali şi judeţeni, prin vot pe liste

 

Vinovat pentru această situaţie ar fi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea:Trebuie să ştie toţi cetăţenii acestei ţări că cel care a propus să li se ia acest drept se numeşte Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. PSD nu a adoptat nicio decizie în forurile sale de conducere statutare o asemenea abordare complet nedemocratică şi care deschide drumul unui val imens de corupţie asupra modului în care va fi ales preşedintele de Consiliu Judeţean”, a spus social-democratul.
 

Potrivit acestuia, pe baza acestui sistem propus în Comisia de Cod Electoral preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi stabiliţi prin ”corupţie” şi de şefii de la Bucureşti :Dă drumul la un val de corupţie şi anume, preşedintele ales de consilieri va fi rezultatul unor mari sume de bani, care vor fi date de cei care au banii către consilierii care trebuie atraşi de o majoritate capabilă să-l aleagă pe preşedintele CJ. Pe de altă parte rămâne la arbitrariul preşedinţilor de partide politice care, în acest mod, vor desemna ei cine sunt preşedinţii de Consilii judeţene. Vrăjeala asta cu baroniii, lăsaţi-o pentru alte chestii de genul ăsta, vorbim de instituţii democratice alese prin vot universal, direct şi secret”.

 

Preşedintele UNCJR a subliniat că dacă premierul Ponta va susţine această modificare a legii electorale, înseamnă că ”domnul Victor Ponta nu are nicio legătură cu democraţia” : Bineînţeles că îi vom cere lămuriri, o să îi cerem explicaţii şi domnului Ponta şi domnului Dragnea. UNCJR a comunicat punctul de vedere guvernului: vot într-un singur tur universal, secret şi direct. Ce s-a votat în Parlament este o şmecherie, care face ca sistemul românesc democratic de alegere a autorităţilor locale să fie viciat într-un mod profund”, a spus Oprişan.


Vicepreşedintele PSD a criticat decizia de centralizare a decizie politice la Bucureşti prin această modificare a legii electorale. ”Parlamentarii de Vrancea nu o vor vota categoric în forma actuală. În aceste condiţii nu mai putem vorbi de descentralizare şi regionalizare. În baza legislaţiei actuale dacă un consilier judeţean este dat afară din partid îşi pierde mandatul. Deci în baza legislaţiei actuale, ceea ce a propus Comisia de cod electoral când se trezeşte un preşedinte de partid prost dimineaţa din somn sau preşedinte executiv sau vicepreşedinte îl dă afară din partid pe preşedintele de CJ, iar acesta îşi pierde mandatul. Cum să îşi poată permite un partid, chiar preşedintele partidului să dea afară un cetăţean care este ales. Dacă se va ajunge la această decizie, judeţele şi administraţiile judeţene nu vor mai fi conduse de oamenii pe care îi doresc cetăţenii, vor fi conduse de la Bucureşti sau de la preşedintele de organizaţie. Avem o poziţionare şmecherească şi ipocrită”, a explicat Oprişan.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22