Comisia de la Veneția despre condiția de reședință: Nu trebuie să depășească șase luni

Redactia | 24.01.2020

Condiţia de reședință poate fi impusă în cazul alegerilor locale, dar perioada nu trebuie să depășească 6 luni (180 de zile) înainte de data votării la alegerile locale, consideră Comisia de la Veneția.

Pe aceeași temă

Condiţia de reședință poate fi impusă în cazul alegerilor locale, dar perioada nu trebuie să depășească 6 luni (180 de zile) înainte de data votării la alegerile locale, consideră Comisia de la Veneția, potrivit APADOR-CH.

Organizația vorbește despre această recomandare a Comisiei de la Veneția în contextul controverselor din spațiul public privind interdicţia de vot pentru cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor, prevedere inclusă în proiectul Guvernului privind alegerea primarilor în două tururi.


APADOR-CH amintește, într-un comunicat de presă transmis vineri, despre controversele generate de articolul din proiect care prevede că pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni, măsura fiind luată pentru ”limitarea situațiilor de turism electoral”.
Există opinii că această condiţie, a reşedinţei stabilite în localitate cu minimum 90 de zile înainte de data votării la alegerile locale, încalcă dreptul la vot, împiedicând o categorie de cetăţeni să voteze (totuşi, ei vor putea vota, dar nu în noua localitate de reşedinţă, ci în cea veche). Există alte opinii că această condiţie urmăreşte un scop corect, şi anume de a împiedica anumite „inginerii electorale” prin crearea unor fluxuri artificiale de votanţi într-o anumită localitate, prin procedeul stabilirii reşedinţei cu foarte puţin timp înainte sau chiar în ziua alegerilor locale.


În acest context, APADOR-CH se referă la opinia Comisiei de la Veneţia privind dreptul de vot. "Pe scurt, Comisia de la Veneţia consideră că este chiar necesară („trebuie”) stabilirea unei condiţii privind durata obligatorie a reşedinţei, de maximum 6 luni (180 de zile), înainte de data votării pentru a participa la alegerile locale, într-o anumită localitate. Comisia de la Veneţia nu poate fi bănuită că ar face recomandări în sensul îngrădirii dreptului de vot. Dimpotrivă, recomandările sunt pentru exercitarea dreptului de vot, dar în condiţii rezonabile, care să nu favorizeze niciun fel de distorsiune a rezultatului alegerilor", arată APADOR-CH.
Ce spune Comisia de la Veneția
"Sufragiul universal cuprinde drepturile electorale active (dreptul de a alege) şi pasive (dreptul de a fi ales). Dreptul de a alege şi de a fi ales pot fi supuse unui număr de condiţii". Cele mai uzuale sunt condiţiile de vârstă şi de naţionalitate. O altă condiție este cea de reședință, care poate fi impusă atât în cazul dreptului de a alege, cât şi al celui de a fi ales. În acest context, reşedinţa înseamnă domiciliul obişnuit.
Condiţia de reşedinţă:

  • "Condiţia de perioadă obligatorie de reşedinţă nu poate fi impusă cetăţenilor decât în cazul alegerilor locale sau regionale;

  • Perioada obligatorie de reşedinţă nu trebuie să depăşească şase luni; o perioadă mai lungă poate fi cerută numai pentru a asigura protecţia minorităţilor naţionale".

Aceste recomandări ale Comisiei de la Veneția se află pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, documentul intitulându-se "Codul bunelor practici în materie electorală".

Guvernu al decis să pună interdicție de vot pentru cetățenii care dobândesc viză de flotant cu mai puțin de 90 de zile față de data alegerilor.


Premierul Orban spune că este o soluție pe care a găsit-o față de cei care au dobândit drept de vot în localități cu care nu au nicio legătură.


"Nu poţi să permiţi migraţia votanţilor în funcţie de interesele unor primari care vin şi îşi aduc votanţi pentru o zi, care nu au nicio legătură cu localitatea respectivă. Am făcut o analiză pe 200 de localităţi unde a fost o migraţie suspectă în alegerile din 2016. Numărul de vize de flotant a fost 20.000 în 2016, evident aproape toate luate în preajma alegerilor, în timp ce în anii normali numărul maxim de vize de flotant care au fost date în aceste 200 de localităţi pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai puţin. Dacă cineva îmi spune mie că în 2016 cei 20.000 s-au hotărât să îşi facă viză de flotant pentru că s-au mutat, nu o să îl cred. Este evident că a fost o mişcare anormală în care au căpătat drept de vot în anumite localităţi cetăţeni care nu au nicio legătură cu localitatea respectivă, care nu locuiesc în localitatea respectivă, care nu au loc de muncă în localitatea respectivă, ci le-a fost obţinută viza de flotant numai pentru a-l vota pe primar", a declarat Orban, la Guvern ,citat de Hotnews.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22