Comisia de politică externă cere rechemarea lui Maior din funcţia de ambasador în SUA

Dora Vulcan | 17.09.2018

Comisia de politică externă a Senatului României a decis, prin vot, să solicite oficiale rechemarea ambasadorului George Maior de la Washington. Potrivit Antena 3, decizia a fost luată cu 6 voturi "pentru" şi 4 "împotrivă". Decizia vine după audierea lui Maior de săptămâna trecută.

Pe aceeași temă

 

 

 Solicitarea va fi trimisă Ministerului Afacerilor Externe, care poate formula o propunere în acest sens, transmite stiripesurse.ro. Decizia finală aparţine preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Comisia de politică externă a Senatului l-a audiat, miercuri, pe ambasadorul României în SUA, George Maior, în legătură cu ultimele sale declaraţii publice.

 

În debutul şedinţei de audiere, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, membru al Comisiei de politică externă, a apreciat că performanţa avută de George Maior ca ambasador al României în SUA este una '"foarte slabă" şi l-a calificat pe acesta ca fiind "un agent politic partizan".

 

De asemenea, el a propus transmiterea unei scrisori MAE, din care să reiasă că misiunea ambasadorului român în SUA nu poate continua.

 

Tăriceanu a menţionat că George Maior a fost atenţionat de către ministrul de Externe asupra faptului că a încălcat codul etic şi normele de comportament din statutul cadrelor diplomatice şi consulare. "Practic, eu aş spune că, de facto, s-a descalificat în poziţia de ambasador", a menţionat el.

 

George Maior a negat că s-ar fi implicat în politica internă americană, aşa cum l-a acuzat preşedintele Senatului. Ambasadorul României în SUA consideră că o eventuală rechemare a sa în ţară ar fi o greşeală politică în ceea ce priveşte relaţia româno-americană, pentru că şi-a făcut datoria ca ambasador "în interesul naţional românesc în mod exemplar". El susţine că există un interes politic în acest sens.

 

Diplomatul a reafirmat că declaraţia sa despre scrisoarea trimisă autorităţilor de la Bucureşti de fostul primar al New-York-ului, Rudolf Giuliani, a fost una corectă.

 

Comisia de politică externă a Senatului va transmite Ministerului Afacerilor Externe, în urma audierii lui George Maior, un punct de vedere referitor la discuţiile cu acesta. Preşedintele Comisiei pentru politică externă, Cristian Dumitrescu, a declarat că punctul de vedere care va fi transmis Ministerului Afacerilor Externe urmează să fie supus dezbaterii într-o şedinţă care va avea loc luni, la ora 15,00.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22