Comisia de Prognoză va indica ANAF ce să controleze. Vâlcov trece de facto la butoanele fiscului

Laurentiu Gheorghe | 29.01.2019

Comisia Națională de Prognoză, subordonată Guvernului, și implicit lui Darius Vâlcov, consilier al premierului, a semnat un protocol de colaborare cu ANAF pentru controlarea contribuabililor.

Pe aceeași temă

Conform documentului semnat de cele președintele Comisiei Naționale de Statistică și Prognoză, Ion Ghizdeanu, și proaspăta șefă a fiscului, Mihaela Triculescu, cele două instituții vor constitui grupuri de lucru comune pentru analiza de risc sau pentru controlul fiscal al contribuabililor, relatează G4Media.ro.

Câteva dintre prevederile Acordului:

  • Începând cu ianuarie 2019, Comisia de Prognoză va selecta contribuabilii care vor fi propuși pentru a fi cuprinși în controalele întreprinse de ANAF în funcție de domeniul de activitate, fluctuația cifrei de afaceri și a celorlalți indicatori stabiliți de comun acord între ANAF și CNSP

  • În vederea realizării prevederilor prezentului acord, ANAF și Comisia de Prognoză pot constitui grupuri de lucru comune

  • Analiza de risc se va realiza de ANAF în funcție de indicatorii statisticii existenți în bazele de date ale ANAF și indicatorii statistici transmiși de CNSP

  • Analiza de risc are ca scop determinarea sectoarelor și societăților unde există riscuri fiscale potențiale

  • CNSP va comunica conducerii ANAF lunar situația domeniilor și a societăților comerciale care prezintă un grad ridicat de risc de evaziune fiscală. Trimestrial se va face o analiză comună a rezultatelor și se vor aduce îmbunătățiri metodologiei de analiză de risc, dacă va fi cazul.

  • Cum justifică cele două instituții Acordul? Prin nevoia reducerii evaziunii fiscale: ”Pentru atingerea obiectivelor din Programul de guvernare de îmbunătățire semnificativă a gradului de colectare este necesar ca eficiența acțiunilor ANAF de combaterea evaziunii fiscale să se amplifice”.

Context:

Comisia Națională de Prognoză, condusă de Ion Ghizdeanu, a devenit una dintre instituțiile-cheie ale strategiei economice a PSD, fiind transformată într-o instituție subordonată direct lui Vâlcov, prin SGG. În plus, președintele instituției, Ion Ghizdeanu, este cunoscut pentru flexibilitatea în fața Puterii, oricare ar fi ea (este director general, apoi președinte al instituției din anul 2000).

Comisia Națională de Prognoză a primit în ultimii doi ani puteri uriașe, fiind transformată într-un minister alternativ de Finanțe. Astfel, Comisia Națională de Prognoză a primit atribuţii majore în proiectele strategice de investiţii de tip parteneriat public-privat în urma adoptării de către Guvernul Dăncilă a OUG 28/2018. Mai mult, instituția condusă de Ion Ghizdeanu, vrea să-și atribuie dreptul de a face exproprieri pentru realizarea proiectelor de investiții prin celebra metodă a parteneriatului public-privat (PPP).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22