Comisia Europeana avizeaza suspendarea exportului paralel al vaccinului rujeolei

E.b. | 09.05.2017

Comisia Europeana a avizat favorabil, in procedura de urgenta, decizia de suspendare temporara a exportului intracomunitar (exportul paralel) al vaccinului combinat care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (ROR).

Pe aceeași temă


 
 
 Avizul vine in urma unei solicitari a lui Florian Bodog, ministru Sanatati,  anunta Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat.

 

"Avand in vedere epidemia de rujeola cu care se confrunta tara noastra, dar si discontinuitatea in aprovizionarea cu vaccinurile obligatorii din Calendarul de imunizare, in data de 27 aprilie 2017, autoritatile romane au notificat Comisiei Europene un proiect de Ordin care prevede blocarea exporturilor de vaccinuri, astfel incat sa fie asigurat necesarul de doze pentru protejarea copiilor din Romania. Dupa examinarea proiectului de act normativ, Comisia Europeana a considerat ca, in acest caz particular, solicitarea adoptarii in procedura de urgenta este justificata", se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.

 

Ministrul Sanatatii promite ca va lua toate masurile necesare pentru ca pacientii romani sa poata beneficia la timp si in conditii optime de vaccinuri, dar si de medicamentele si tratamentele de care au nevoie: "Din pacate, desi epidemia de rujeola a fost anuntata acum un an, Ministerul Sanatatii nu a luat masuri corespunzatoare si nu a facut niciun stoc de vaccin, pentru a suplimenta in judetele unde acest produs s-a epuizat. Asa am ajuns la situatia din acest moment, in care directiile de sanatate publica din 10 judete nu mai au stocuri de vaccin", declara Florian Bodog.

 

Ministrul Sanatatii mai spune ca ca in proiectul Legii vaccinarii s-a prevazut asigurarea unui stoc de minimum 6 luni pentru aceste produse.

 

Distribuitorii de medicamente anuntau, recent, ca aproape 4.000 de doze de vaccin impotriva rujeolei sunt scoase de pe piata romaneasca si  pleaca la export. Asta in ciuda faptului ca in Romania 5.000 de persoane s-au imbolnavit de rujeola, iar 23 de copii au murit recent din cauza infectiei. In plina epidemie de rujeola, distribuitorii au notificat Agentia Nationala a Medicamentului, in luna aprilie, ca scot de pe piata din Romania aproape 4.000 de doze de vaccin impotriva rujeolei, pentru a fi trimise in afara tarii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22