Comisia Europeană: Dan Nica nu a fost acceptat. Se așteaptă altă propunere

Dora Vulcan | 08.10.2019

Dan Nica a fost respins de Comisia Europeană, anunță Digi24. România va fi nevoită astfel să trimită o a treia propunere pentru portofoliul de comisar european.

Pe aceeași temă

Dan Nica ar fost respins de Ursula von der Leyen, anunță Digi24. România este astfel nevoită să trimită o a treia propunere pentru portofoliul de comisar european.

Dăncilă l-a propus oficial pe Dan Nica comisar european, deși CEx-ul o validase pe Gabriela Ciot

Premierul Viorica Dăncilă a trimis la Bruxelles scrisoarea oficială prin care îl propune pe Dan Nica pentru postul de comisar european, anunță G4Media.ro, citând surse guvernamentale.

Conform surselor citate, Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE, nu figurează ca soluție de rezervă, deși în ședința CEx de săptămâna trecută, ea fusese votată pentru a completa lista trimisă la Bruxelles, mai scrie G4Media.ro.

Însă Dan Nica nu apare în programul oficial ale audierilor candidaților care vor forma Comisia Europeană condusă de Ursula von der Lyen.

Retrimiterea propunerii lui Dan Nica către președintele-desemnat al CE contravine poziției anunțate de Dăncilă luni după-amiază precum că e suficientă prima scrisoare în care Nica figura ca rezervă la nominalizarea Rovanei Plumb pentru comisar european din partea României.

Insistența cu care Dăncilă nu vrea să renunțe la propunerea inițială ar putea conduce chiar la pierderea de către România a portofoliului Transporturilor din executivul european, atrage atenția europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. Aceasta deoarece Dan Nica nu are nicio șansă de a fi acceptat din cauza problemelor de integritate, poate chiar mai mari decât ale Rovanei Plumb, relatează Agerpres.

„Dan Nica nu va ajunge niciodată comisar european fiindcă are mari probleme de integritate. Tot Parlamentul European l-a văzut încercând să împiedice ridicarea imunităţii parlamentare în cazul domniei sale când procurorii au cerut anchetarea într-un dosar”, a spus, într-o conferinţă de presă, Siegfried Mureşan.

El a susţinut că Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu mai are credibilitate la nivel european şi că „toată Uniunea Europeană aşteaptă demiterea Executivului".

„Toată Uniunea Europeană aşteaptă demiterea Guvernului Dăncilă. Guvernul condus de Viorica Dăncilă este văzut la nivel european ca un guvern disfuncţional, un guvern care şi-a pierdut legitimitatea la momentul la care şi-a pierdut partenerul de coaliţie şi majoritatea parlamentară. Este un guvern cu zero credibilitate şi este un guvern care nu poate obţine nimic pentru români în Uniunea Europeană şi de aceea toată Uniunea Europeană aşteaptă demiterea acestui Guvern prin moţiunea de cenzură”, a afirmat Mureşan.

Potrivit liberalului, în această vară Viorica Dăncilă a fost mai preocupată să devină preşedinte al PSD şi candidat la prezidenţiale decât să negocieze o poziţie importantă pentru România în viitoarea Comisie Europeană.

****

În calitate de ministru de interne, Dan Nica a fost vizat de dosarul EADS, deschis de DNA, dar a scăpat de acuzații, alături de toți ceilalți foști miniștri de Interne implicați, după ce procurorii anticorupție au clasat dosarul. De asemenea, Nica a fost urmărit penal de DNA și în dosarul Microsoft, fiind acuzat de abuz în serviciu, infracțiune care ar fi fost comisă în perioada 2000 – 2004. Din cauza tergiversării anchetei însă, faptele s-au prescris, iar Nica a scăpat și de acest al doilea dosar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22