Comisia Europeană: E important ca deciziile definitive să nu mai poată fi puse în discuție

Laurentiu Gheorghe | 22.01.2019

Comisia Europeană transmite oficial că „e important ca deciziile definitive ale instanțelor să nu mai poată fi atacate. Stabilitatea raporturilor juridice e o componentă esențială a statului de drept.”

Pe aceeași temă

”Stabilitatea raporturilor juridice, inclusiv respectul pentru sentințele definitive (”res iudicata” – autoritatea de lucru judecat), este o componentă esențială a statului de drept. Așa cum a decis Curtea Europeană de Justiție, e important ca deciziile instanțelor care devin definitive să nu mai poată fi puse în discuție”, arată Comisia Europeană într-o poziție oficială în legătură cu anunțul privind o ordonanță de urgență care ar introduce recursul în anulare pentru toți cei judecați de completele de 5 judecători ai Înaltei Curți în perioada 2014 – 2018, transmite G4Media.ro.

Comisia Europeană urmărește îndeaproape discuțiile din România referitoare la o posibilă ordonanță de urgență privind calea extraordinară de atac (contestația în anulare – n.r.) în cazurile penale, ca urmare a două recente decizii ale Curții Constituționale, se mai arată într-un comunicat oficial dat marți publicității. Comisia mai precizează că a luat notă de prima decizie referitoare la completurile de cinci judecători în ultimul raport MCV.

Comisia Europeană amintește că președintele Comisiei, Jean Claude Juncker s-a exprimat foarte clar pe tema unei eventuale măsuri de amnistie în timpul recentei vizite la București. ”Așa cum Comisia a spus în mod repetat, este esențial pentru România să revină pe drumul luptei anti-corupție, să asigure o justiție independentă și să evite orice alți pași înapoi”, se mai arată în comunicat.

Neoficial, prima reacție la intenția ministrului Toader de a promova o OUG referitoare la contestația în anulare a venit marți din partea vicepreședintelui Comisiei Europene Jyrki Katainen. Acesta a comentat pe Twitter anunţul ministrului Justiţiei Tudorel Toader, spunând că este o ştire incredibilă şi că românii merită stat de drept, după cum a relatatNews.ro

„Ştire incredibilă! Poporul român merită stat de drept!”, a scris Jyrki Katainen, distribuind ştirea AP referitoare la OUG are va permite revizuirea tuturor sentinţelor date de completurile de cinci judecători de la ICCJ începând din 2014.

De asemenea, preia leadul ştirii AP, conform căruia „Ministrul român al Justiţiei a anunţat luni că a pregătit o ordonanţă de urgenţă care ar putea invalida sute de cazuri de corupţie în care sunt implicaţi oficiali aflaţi în cele mai înalte funcţii”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat dumunică la România TV că a scris draftul ordonanţei prin care se vor putea contesta toate sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Tudorel Toader a spus că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care să se extindă termenul contestaţiei în anulare, de la 30 de zile în prezent, la toate cazurile în care completul care a judecat a fost constitut nelegal.

Astfel, ar exista baza legală să se anuleze toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014.

„Dăm OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, va judeca”, a declarat ministrul Justiţiei, potrivit News.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22