Comisia Europeană este preocupată de deficitul bugetar și vrea discute cu Guvernul pe tema bugetului

Laurentiu Gheorghe | 06.01.2021

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a primit o propunere de la Bruxelles pentru discuții pe tema bugetului pe 2021, în special în ceea ce privește procedura de deficit excesiv care este în desfășurare.

Pe aceeași temă

Comisia Europeană i-a scris ministrul de Finanțe o scrisoare în care propune angajarea, cât mai curând posibil, a unui dialog pe tema situației fiscale a României și a viitorului buget pentru 2021, care va fi o cheie importantă în acest sens.

„După anii de derapaj fiscal, situația fiscală a țării a continuat să se deterioreze substanțial în 2020. (…) Comisia va reevalua situația bugetară a României în primăvara anului 2021 și, dacă va fi cazul, va propune noi pași în cadrul procedurii de deficit excesiv”, se arată în scrisoare.

Evaluarea, spune Comisia, va lua în considerare datele bugetare pe 2020, bugetul pe 2021 și previziunile de primăvară ale Comisiei pentru 2021, precum și stabilirea politicii fiscale pe termen mediu pe care se va baza Guvernul în programul său politic și celui de convergență:

„În acest context am dori să ne angajăm cu Guvernul român în discuții privind acțiunile necesare, atât imediat, cât și pe termen mediu, pentru a aduce situația fiscală pe o cale sustenabilă.

Această acțiune corectivă nu trebuie și nu ar trebui să submineze eforturile necesare pentru a sprijini sistemul de sănătate și economia în vederea combaterii în mod eficient a pandemiei și a consecințelor economice și sociale”, a scris Comisia Europeană.

„Suntem disponibili pentru a discuta interacțiunea dintre bugetul pe 2021 și procedura de deficit excesiv. Vom saluta eforturile ulterioare ale Guvernului de a limita orice impact bugetar structural negativ al măsurilor luate. În același timp, România ar trebui să evite introducerea de noi măsuri cu impact negativ permanent asupra soldului bugetar”, se arată în document.

Autoritățiile de Bruxelles se arată îngrijorate de creșterea deficitului bugetar și cere reevaluarea politicii fiscale încă din 2021, atât pe partea de cheltuieli cât și de venituri. Astfel deficitul să intre pe o pantă descendentă și să prevină o creștere bruscă a datoriei publice ca procent din PIB.

În anexa documentului se vorbește mai detaliat cu privire la datoria publică a României, care poate ajunge la 100% din PIB în 2027.

“Pentru a evalua riscurile de sustenabilitate pe termen mediu, Comisia a realizat o evaluare ad-hoc a sustenabilității datoriei publice pe baza abordării standard. Din cauza deficitului ridicat și a dobânzilor relativ ridicate în comparație cu alte datorii, datoria publică ca procent din PIB se află pe o cale abruptă ascendentă”, menționează sursa citată.

• În cazul unui scenariu fără schimbări de politici, Comisia estimează că datoria va depăși 60% în 2020 și se va duce la peste 100% din PIB în 2027, rămânând peste acest nivel până la sfârșitul perioadei proiecției, în 2031.

• Pe baza evaluării Comisiei, riscurile generale pentru sustenabilitatea datoriei par ridicate pe termen mediu. Acest nivel al riscului indică faptul că există vulnerabilități fiscale semnificative care trebuie soluționate prin măsuri adecvate.

Conform anexei, creșterile mai mici de pensii și alocații pentru copii ar atenua cheltuielile pe termen scurt, „dar nu ar schimba fundamental riscurile pe termen lung pentru sustenabilitatea datoriei în absența unor măsuri suplimentare pentru 2021 și ulterior”.

Această evaluare a riscurilor va fi actualizată și completată când Comisia va reevalua situația bugetară a României în primăvara anului 2021.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22