Comisia Europeană îi dă dreptate în principiu lui Ciolacu dar îi amintește de derapajele PSD

Redactia | 03.03.2020

Șefa Executivului European i-a răspuns președintelui Camerei Deputaților la scrisoarea în care Marcel Ciolacu avertiza Bruxellesul asupra ordonanțelor legate de modificarea legislației electorale.

Pe aceeași temă

Ursula von der Leyen admite că modificările aprobate de Guvernul Orban creează un ”precedent periculos” și că ”această situație nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 30 de ani”, dar amintește de modificările pe care PSD le-a făcut prin ordonanțe de urgență în perioadă 2018-2019, ani în care social-democrații și cei de la ALDE nu luau în considerare avertismentele venite de la Bruxelles.

”Cu privire la situația din România, între noiembrie 2018 și mai 2019, Comisia a ridicat de câteva ori îngrijorări cu privire la statul de drept, inclusiv referitor la procesul legislativ. Un element important în acest proces este încurajarea funcționării mecanismelor de checks and balances (separare a puterilor în stat)”, amintește von der Leyen.

Însă șefa Comisiei Europene dă dreptate social-democraților cu privire la modificările legilor electorale.

”Comisia de la Veneția a Consiliului Europei recomandă în Codul de Bune Practici în Materie Electorală că elementele fundamentale ale legilor electorale, în particular procedura sistemului electoral, componența comisiilor electorale și delimitarea circumscripțiilor electorale, nu ar trebui să fie modificate cu mai puțin de un an înainte de alegeri sau ar trebui să fie prevăzute în Constituție sau într-un act normativ de nivel superior”, se arată în scrisoarea trimisă de Ursula von der Leyen.

”În ceea ce privește situațiile particulare pe care le-ați menționat în scrisoare, se pare că mecanismele de checks and balances, și în special instituții notabile ale procesului constituțonal și legislativ au adresat îngrijorări”, mai puntează președintele CE.

În plus, șefa Comisiei Europene avertizează în această scrisoare că instituția pe care o conduce ”continuă să monitorizeze progresele din România cu privire la reforma judiciară și lupta împotriva corupției în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare” și susține că ”a fost asigurată de angajamentul României de a relua procesul de reformă și de a îndeplini recomandările stabilite de Comisie, astfel încât să poată fi reluate procedurile de închidere a Mecanismului de Cooperare și Verificare”.

Marcel Ciolacu a transmis o scrisoare președintelui Comisiei Europene la începutul lunii februarie prin care susținea că Guvernul Orban a adoptat o serie de orodonanțe de urgență care nu respectă legislația în vigoare și cerea ajutorul instituțiilor europene pentru această problemă.

”Această situație nu s-a întâmplat niciodată în România în ultimii 30 de ani și reprezintă un precedent care trebuie oprit. Acesta este motivul pentru care implicarea și reacțiile dumneavoastră sunt extrem de valoroase și sunt necesare în acest moment. Moțiunea de cenzură încheiată cu succes împotriva guvernului nu este suficientă și, din păcate, Parlamentul nu poate anula ordinele adoptate recent. Se pare că nici modificările Ministerului Justiției nu au fost luate în considerare, în ciuda faptului că astfel de schimbări nu ar trebui să se producă cu câteva luni înainte de alegeri”, susținea Marcel Ciolacu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22