Comisia Europeana le reaminteste politicienilor europeni care ameninta cu reintroducerea controlului la frontiere ca acordurile Schengen nu sunt negociabile

M. B. | 24.08.2015

Pe aceeași temă

Acordurile Schengen nu sunt negociabile, a transmis luni Comisia Europeană, după ce mai mulți politicieni europeni au evocat posibilitatea revizuirii acestora ca urmare a valului masiv de refugiați și a atacului armat care a avut loc vineri într-un  tren Amsterdam - Paris.

 

Codul frontierelor Schengen permite statelor membre reintroducerea controalelor la frontiere numai în cazul unor amenințări grave de securitate.

 

“Schengen este una dintre marile realizări ale Uniunii Europene și libertatea de mișcare este un drept fundamental pe care toți îl prețuim. Schengen nu este negociabil și CE nu intenționează să-l schimbe. Codul Schengen oferă suficiente instrumente pentru a spori securitatea la frontierele noastre interne și cerem statelor membre să folosească deplin” aceste instrumente, a explicat luni purtătorul de cuvânt comunitar Christian Wigand, citat de Agerpres.

 

El a adăugat că efectuarea de controale de securitate în transportul feroviar ar fi compatibilă cu regulile Schengen, dacă aceste verificări nu vor avea un efect echivalent cu controalele frontaliere.

 

CITIȚI ȘI: Geert Wilders cere sesiune parlamentara extraordinara pentru iesirea Olandei din spatiul Schengen

 

În ultimele zile, premierul belgian Charles Michel și alte voci importante la nivel european au sugerat că atacul de vineri ar trebui să aducă în dezbatere o revizuire a acordurilor Schengen. Și ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, s-a declarat duminică preocupat de o posibilă punere în discuție a acestor acorduri, din cauza valului de imigranți ilegali care asaltează Europa.

 

CITIȚI ȘI: Ministrul italian de externe, despre criza refugiatilor: Europa risca sa arate ce are mai rau in ea

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22