Comisia Europeană: Raportul MCV nu are culoare politică și are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi

Redactia | 15.11.2018

După reacția agresivă la cel mai înalt nivel a Puterii de la București, CE precizează că raportul MCV nu are rolul de a pedepsi România ci de a o ajuta, de a realiza progrese pentru independența justiției.

Pe aceeași temă

„In primul rand, dupa cum a declarat prim-vicepresedintele Timmermans, „MCV are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi. Obiectivul si motivatia este, bineinteles, de a realiza progrese pentru incheierea MCV.

Dupa cum am spus la prezentare, Comisia Europeana va raporta asupra progresului in timpul acestui mandat. Comisia nu are culoare politica. Intotdeauna ne straduim sa prezentam o analiza cat mai echilibrata si obiectiva a situatiei in cele doua state membre (Romania si Bulgaria - n.r.) ", a afirmat un purtator de cuvant al CE, la solicitarea Mediafax.

Reprezentantii CE adauga ca observatiile din rapoarte MCV facute de-a lungul timpului sunt sprijinite de concluziile Consiliului Europei. Oficialii europeni amintesc si de analizele realizate de Grupul de State Impotriva Coruptiei din Consiliul Europei (GRECO) si de care Comisia de la Venetia.

"Observatiile facute in rapoartele noastre au fost sustinute puternic de concluziile de-a lungul anilor ale statelor membre din Consiliu. De asemenea, puteti vedea analizele facute de GRECO sau de catre Comisia de la Venetia - toate acestea arata inspre aceeasi directie. Nu avem nicio agenda politica pe acest subiect. Ne indeplinim misiunea cu care am fost incredintati la momentul in care Romania a aderat la Uniunea Europeana", a conchis sursa citata.

Adoptarea Legilor justitiei si presiunile asupra independentei sistemului judiciar, in special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor inregistrate de Romania, a anuntat Comisia Europeana, la prezentarea raportului MCV, recomandand suspendarea procedurilor in cazul procurorilor de rang inalt.

In ultimele 12 luni, Romania a luat anumite masuri pentru implementarea recomandarilor formulate de Comisia Europeana in ianuarie 2017.

"Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent conditionat de evitarea masurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor inregistrate in ultimii zece ani. Intrarea in vigoare a legilor justitiei, presiunile asupra independentei justitiei in general, in special asupra Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), si alte masuri care submineaza combaterea coruptiei au generat regrese ori semne de intrebare privind ireversibilitatea progreselor (...) ", se arata in raportul elaborat de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Presedintele Senatului si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat, dupa publicarea raportului MCV, ca in momentul de fata Comisia Europeana intra intr-o zona politica ce nu e justificata, ca raportul e unul cu precadere tehnic.

Totodata, vicepresedintele Camerei Deputatilor si deputat PSD, Florin Iordache, a declarat, miercuri, ca Guvernul poate contesta MCV la Curtea de Justitie a UE. Deputatul PSD a adaugat ca Parlamentul si ministrul Justitiei, Tudorel Toader vor analiza asupra argumentelor juridice si politice din raportul prezentar de Comisia Europeana.

In schimb, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus ca nu a discutat cu nimeni in privinta contestarii raportului MCV la CJUE si ca, dupa ce va vedea motivele acestui demers, va reprezenta Guvernul daca va mai fi ministru la acel moment.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22