Comisia Europeana: Romania nu indeplineste criteriile de adoptare a euro

Fara Autor | 12.05.2010

Pe aceeași temă

"Romania nu indeplinieste niciun criteriu de adoptare a monedei unice europene cu toate progresele facute in materie de integrare europeana", se arata in Raportul de Convergenta adoptat astazi de Comisia Europeana. Documentul analizeaza punctual evolutiile economiei romanesti si constata ca autoritatile romane nu au realizat progrese suficiente pentru adoptarea euro. Ca atare, procesul de adoptare a euro ar putea fi aminat pina in 2008.




Comisia Europeana a recomandat miercuri aderarea Estoniei la zona euro, de la 1 ianuarie 2011, si a anuntat ca celelalte opt state candidate la euro, printre care si Romania, nu sunt pregatite. Cele noua state membre ale UE care fac obiectul raportului de convergenta 2010 sunt Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia.




"S-a constatat ca niciuna dintre celelalte opt tari evaluate in cadrul raportului (cu exceptia Estoniei) nu a indeplinit toate criteriile de convergenta pentru adoptarea monedei euro", mentioneaza executivul european in raportul prezentat miercuri, care constata ca in cele opt tari mentionate rata inflatiei este prea mare, la fel si deficitele bugetare.




In privinta Romaniei, documentul analizeaza amanuntit fiecare criteriu de convergenta, estimarile Comisiei fiind similare celor prezentate la finalul vizitei de evaluare  incheiate in aceste zile. "Criza care a izbucnit in 2008 a deteriorat conditiile economice(...) dar  ne asteptam ca anumiti indicatori cum ar fi rata inflatiei sa continue sa scada, chiar daca va ramane deasupra mediei anuale a inflatiei din zona Euro, de 1%", se arata in document.




In vederea asigurarii unei convergente sustenabile, Tratatul de instituire a Comunitatii Europene (Tratatul CE) stabileste criteriile care trebuie respectate de fiecare stat membru UE inainte de participarea la cea de-a treia etapa a Uniunii Economice si Monetare (UEM), scrie HotNews.ro.




 Criteriile de convergenta stabilite se refera la faptul ca Statul membru nu trebuie sa faca obiectul unei decizii a Consiliului privind existenta unui deficit bugetar excesiv; Trebuie sa existe o stabilitate durabila a preturilor si o rata medie a inflatiei, in cursul unei perioade de un an inaintea examinarii, care nu poate depasi cu mai mult de 1,5% rata inflatiei a cel mult trei state membre care au inregistrat cele mai bune rezultate in domeniul stabilitatii preturilor.




In afara de aceasta, rata nominala a dobanzii pe termen lung nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2% pe aceea a cel mult trei state membre care au inregistrat cele mai bune rezultate in domeniul stabilitatii preturilo, limitele normale de fluctuatie prevazute de mecanismul cursului de schimb trebuie respectate, fara ca acesta din urma sa cunoasca tensiuni grave cel putin pe parcursul ultimilor doi ani dinaintea examinarii.
   




Fiecare stat membru trebuie sa se asigure ca legislatia nationala, inclusiv statutul propriei banci centrale nationale (BCN), este compatibila atat cu articolele 108 si 109 din tratat, cat si cu Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale (Statutul SEBC). Aceasta obligatie care se aplica statelor membre cu derogare este de asemenea denumita „convergenta juridica“.




Romania nu pare in acest moment interesata de aderarea la Euroland in 2015 asa cum era preconizat, un orizont  mai rezonabil fiind anul 2018, spun surse din sistemul financiar."In acest moment nu stiu daca nu cumva costurile adoptarii monedei unice ar fi mai mari decat beneficiile. Este aproape evident ca in 2015 nu mai ai cum sa adopti euro, mai ales ca e nevoie de eforturi foarte mari in aceasta privinta", au declarat pentru HotNews sursele citate.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22