Comisia Europeana si Grecia au semnat memorandumul pentru cele 86 de miliarde de euro

Fara Autor | 20.08.2015

Pe aceeași temă

Comisia Europeană a semnat miercuri noaptea memorandumul de înțelegere (MoU) cu Grecia, pentru un nou program de sprijin pentru stabilitate pe trei ani, al treilea acordat atenei și care are o valoare totală de 86 de miliarde de euro, informează un comunicat de presă al CE prezentat de Agerpres.

 

Grecia va primi în următorii 3 ani o sumă maximă de 86 de miliarde de euro, sub formă de împrumuturi, de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), cu condiția ca autoritățile elene să pună în aplicare reforme menite să rezolve dificultățile fundamentale cu care se confruntă economia și societatea Greciei.

 

Respectarea obligațiilor asumate va fi monitorizată de către Comisie, în colaborare cu Banca Centrală Europeană și, ori de câte ori este posibil, împreună cu Fondul Monetar Internațional. Această monitorizare va lua forma unor reexaminări periodice.

 

„Cu sprijinul programului, autoritățile elene au posibilitatea de a reinstitui încrederea reciprocă, stabilitatea financiară și încrederea în viitor, premise necesare pentru ca economia Greciei să se dezvolte din nou. Acum este important ca reformele convenite să fie puse în aplicare cu celeritate. În acest fel, Grecia va putea să devină din nou competitivă și să asigure o creștere economică durabilă”, a declarat vicepreședintele CE pentru moneda euro și dialog social, Valdis Dombrovskis, citat în comunicatul CE.

 

„Acordul asupra acestui program este o veste extraordinară pentru Grecia și pentru Uniunea Europeană în ansamblul său și creează condițiile pentru accelerarea creșterii, pentru stabilitate, investiții și locuri de muncă”, a declarat, la rândul său, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici.

 

În completarea programului de ajustare și pentru a-i da cele mai mari șanse de reușită, la 15 iulie Comisia a prezentat un Plan pentru locuri de muncă și creștere economică pentru Grecia. Vor fi puse la dispoziție, până în 2020, aproximativ 35 de miliarde euro pentru investiții în oameni și în întreprinderi. Prin creșterea cu 7 puncte procentuale a ratei de prefinanțare inițială pentru programele de finanțare aferente perioadei 2014-2020 în Grecia, se poate pune la dispoziție mai repede 1 miliard euro din alocarea de țara ca plata în avans pentru noile proiecte cofinanțate de UE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22