Comisia Iordache: Magistratii pot fi numiti in Guvern. PNL va contesta aceasta lege la CCR

E.b. | 30.11.2017

Parlamentarii din Comisia speciala pentru legile justitiei au decis, miercuri, ca magistratii pot fi numiti in functia de membru al Guvernului, urmand sa fie supendati din magistatura pe perioada mandatului.

Pe aceeași temă

 

"Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie atunci cand a fost numit intr-o functie de demnitate publica. Magistratii pot fi numiti in functia de membru al Guvernului", prevede Legea privind Statutul procurorilor si judecatorilor, la articolul 62, in forma adoptata de Comisia speciala.

 

Potrivit sursei citate, Guvernul are obligatia de a informa CSM cu privire la actul de numire pentru a dispune suspendarea magistratuluim arata ziare.com.

 

Cadou de Mos Nicolae pentru Dragnea

 

Senatorul liberal Alina Gorghiu a declarat ca PNL intentioneaza sa atace la Curtea Constitutionala modificarile aduse Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

 

"Nu vom vota aceste legi. Cel putin 303 (Legea 303/2004-n.r.) - categoric votul va fi impotriva. Vom ataca la CCR aceasta lege si vom cere PSD pana in ultima secunda sa respinga niste proiecte care produc daune sistemului judiciar", a spus ea.

 

Senatorul Alina Gorghiu a criticat "graba pentru finalizarea acestui proiect pe repede inainte". Ea a mai precizat ca liberalii asteapta pronuntarea CCR pe marginea sesizarilor facute de PNL si USR in ce priveste hotararile in baza carora a fost infiintata comisia.

 

"Evident, intelegem ca este un cadou de Mos Nicolae pe care il fac domnului Dragnea. (...) Sunt ingrijorata de urmatorul aspect: sunt zeci, sute de amendamente tinute in continuare in tabel ca fiind respinse, care sunt adevarate bombe, posibil de adoptat in plen", a mentionat ea.

 

Si fostul ministru al Justitiei deputatul PNL Catalin Predoiu a afirmat modificarea adusa Statutului magistratilor reprezinta "o predare a PSD catre asociatiile profesionale de magistrati, in mod special uneia dintre ele".

 

"Spun acest lucru pe baza modului in care presedintele comisiei (deputatul PSD Florin Iordache-n.red.), dar si vitejii sai colegi, in frunte cu domnul Eugen Nicolicea, au acceptat de multe ori pe nemestecate tot felul de amendamente propuse de aceste asociatii", a spus Predoiu.

 

Liberalul a sugerat si o posibila schimbare la varful ministerului Justitiei. "Nu pot sa nu ma intreb daca nu cumva va urma o schimbare la varful Ministerului Justitiei dupa ce aceste legi vor trece. Nu cumva acesta va fi pretul pe care ministrul Toader il va plati pentru ca a avut un ultim reflex de demnitate si nu a luat initiativa acestor proiecte?", a spus fostul ministru al Justitiei.

 

Catalin Predoiu a afirmat ca Statutul magistratilor a fost ajustat "intre doua telefoane primite de seful comisiei nu se stie de unde".

 

"Nu facem decat sa bulversam un sistem care are nevoie de ajustari (...) dar nu in felul acesta, nu pe picior, nu intre doua telefoane primite de seful comisiei nu se stie de unde", a conchis Catalin Predoiu.

 

Legea de modificare a Statutului procurorilor si judecatorilor a primit raport favorabil, in sedinta de miercuri a sedintei Comisiei pentru legile justitiei, fiind sustinuta cu 10 voturi pentru, 5 impotriva, inregistrandu-se si o abtinere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22