Comisia juridică a avizat favorabil ridicarea imunității lui Gabriel Oprea

Silvia Simion | 02.02.2016

Comisia juridică a decis cu opt voturi ”pentru” și un vot ”împotrivă” avizarea cererii DNA de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru de interne.

Pe aceeași temă

 

Gabriel Oprea a declarat la ieșirea de la audierile Comisiei juridice că își menține solicitarea făcută săptămâna trecută către senatori de a vota în favoarea începerii urmăririi penale, așa cum a solicitat DNA.

 

Cu o seară înainte de a se prezenta la Comisia juridică, unde era programată discuția despre ridicarea imunității sale, Gabriel Oprea a transmis senatorilor o scrisoare în care cere trimiterea dosarului la DNA. Fostul ministru contestă cererea de urmărire penală împotriva sa. Anterior, Oprea anunțase că renunță la imunitate.

 

Gabriel Oprea a ajuns la Comisia juridică a Senatului. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat pentru un post de știri că senatorii PSD vor vota pentru ridicarea imunității fostului ministru de interne, întrucât aceștia ”nu sunt procurori” pentru a discuta aspectele sesizate de către Gabriel Oprea.

 

În document, Oprea reclamă că procurorii DNA care au întocmit dosarul au instrumentat ilegal acest caz, potrivit unor surse parlamentare citate de Digi 24.

 

"Fiecare membru a primit un memoriu de 21 pagini de la avocatul lui Gabriel Oprea, în care acesta susține că trebuie retrimis la Parchet. Noi nu vom discuta azi specific pe acest document", a declarat Cristian Bodea (PNL), membru în Comisia juridică, potrivit HotNews.

 

 

Senatorii juriști ar trebui să dea, în ședința de la ora 13:00, un aviz solicitării DNA de urmărire penală a lui Oprea. Este deocamdată neclar ce se va întâmpla și, în acest moment, nici senatorii din Comisia juridică nu știu care e procedura de urmat. Biroul Permanent al Senatului este singurul care, procedural, poate retrimite dosarul la DNA.

 

Gabriel Oprea avea dreptul să-și consulte, în cadrul Comisiei juridice, dosarul înaintat Senatului de către Parchetul General odată cu solicitarea DNA, dar a preferat să transmită prin avocat această scrisoare în care solicită retrimiterea dosarului la DNA.

 

Gestul lui este cu atât mai surpinzător cu cât liderul UNPR le ceruse senatorilor, săptămâna trecută, printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui Senatului, să voteze pentru aprobarea solicitării DNA, menționând că nu dorește să beneficieze de ”imunitatea de procedură”, deși această sintagmă este inexistentă în legislație.

 

"Vă aduc la cunoştinţă faptul că nu doresc să beneficiez de această imunitate de procedură, socotind că se va stabili adevărul, adică nevinovăţia mea. În consecinţă, solicit colegilor mei senatori să voteze cererea de urmărire penală, pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului", arăta Oprea în scrisoarea deschisă.

 

Gabriel Oprea este acuzat de procurorii DNA că a săvârșit două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială, mai precis, ”infracțiunea de abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere” și ”infracțiunea de abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere”, după cum arată comunicatul DNA.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22