Comisia juridică a Senatului dă liber condamnaților penal să candideze la președinția României

Dora Vulcan | 30.10.2017

Comisia juridică a Senatului a respins, luni, un proiect de lege care interzicea persoanelor condamnate penal să candideze pentru funcția de președinte al României.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Senatorii-juriști au dezbătut, luni, proiectul de lege - depus de mai mulți parlamentari PNL și USR - de modificare a Legii nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României, transmite Digi 24.

 

Propunerea legislativă, depusă la Senat pe 16 mai 2017, stabilește două interdicții pentru cei care vor să intre în cursa pentru prezidențiale:

 

„1) Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 37 din Constituția României, republicată, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior, de două ori, ca președinte al României.

 

2) Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnări penale definitive”.

 

Constituția României spune la articolul 37, intitulat „Dreptul de a fi ales”:

 

„1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în art. 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit art. 40 alineatul (3).

 

2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României”.

 

Prin votul senatorilor PSD, ALDE și UDMR, Comisia juridică a respins proiectul PNL-USR (cu șapte voturi „împotrivă” și patru voturi „pentru”).

 

În favoarea interdicției ca persoanele condamnate să candideze la funcția de președinte al României au votat senatorii PNL Daniel Fenechiu, Alina Gorghiu și Iancu Caracota, precum și senatorul USR George Edward Dircă.

 

Din Comisia juridică mai fac parte senatorii PSD Robert Cazanciuc, Șerban Nicolae, Adrian Nicolae Diaconu, Tit-Liviu Brăiloiu și Marian Pavel, precum și senatorul ALDE Ionuț Sibinescu și senatorul UDMR Csaszar Karoly-Zsolt.

 

Proiectul PNL-USR a primit anterior aviz negativ din partea Comisiei pentru administrație publică. După votul din plenul Senatului, proiectul va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaților.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22