Pe aceeași temă
La discutii iau parte membrii comisiei juridice, initiatorii legii, reprezentanti ai BNR si ai clientilor bancilor, anunta Hotnews.
Senatorii au adoptat, cu unanimitate, in 29 februarie, proiectul legii dării în plată. Dupa dezbateri, legea va fi votata de plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.
Potrivit Digi 24, a fost adoptat în plenul Senatului un singur amendament care spune că legea se aplică celor care au credit până în 150.000 de euro, legea urmând a se aplica și persoanelor care au un credit prin programul “Prima Casă”.
Legea prevede posibilitatea ca persoanele care au credite de locuințe să cedeze bunurile ipotecate către bănci, în cazul în care nu mai au bani să achite imprumutul făcut.
Comisia Europeană nu apreciază legea
Legea darii in plata, in forma sa actuala, reprezinta un risc sistemic pentru sectorul bancar și un risc major pentru macroeconomie, și poate avea un impact negativ asupra cererii interne, considera Comisia Europeană, în Raportul de tara pentru 2016.
"Un risc major de inregistrare a unei tendinte descendente a evolutiilor macroeconomice este eventuala punere in aplicare a legii privind darea in plata, in forma sa actuala. Astfel, cum a fost aprobata initial de Parlament, legea reprezinta o provocare serioasa la adresa stabilitatii sectorului bancar si ar putea avea un impact negativ asupra cererii interne, precum si asupra increderii consumatorilor si a investitorilor", se arata in Raportul de tara al Romaniei pentru 2016, document de lucru al serviciilor Comisiei Europene.
"Daca va fi adoptata din nou de catre Parlament in forma sa originara, legea privind darea in plata poate genera un risc sistemic pentru intregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar si cu implicatii asupra intregii economii", subliniaza raportul.
Legea atrage criticile BNR
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a criticat dur Legea dării în plată și modul în care este promovată aceasta, ea fiind calificată de susținătorii săi drept o lege a haiduciei, o lege economică sau una a eliberării din sclavie, ceea ce a dus la o mare confuzie în societate.
Isărescu a amintit că în anul 1991, când a fost organizată la Bucureşti prima licitaţie valutară, oamenii erau entuziaşti, dar ştiau ce au de făcut, spre deosebire de prezent, când există o mare confuzie în societate, precum şi o avalanşă de critici la adresa liberalizării contului de capital, comentând că libertate fără responsabilitate "nu prea merge".
"Atmosfera faţă de '91 nu este îmbunătăţită din acest punct de vedere şi trebuie să recunoaştem acest lucru", a mai spus guvernatorul.
Iohannis trimite legea la reexaminare
În 18 Decembrie 2015, presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului Legea darii in plata, pentru a fi reexaminata. Preşedintele a argumentat că, în actuala sa formă, această lege risca sa creeze noi dificultati celor care au credite imobiliare.
"Legea privind darea in plata este bine-venita, dar forma adoptata de Parlament, in loc sa-i ajute pe cei care au credite imobiliare, risca sa creeze noi dificultati, mergand chiar pana la imposibilitatea aplicarii ei.Terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii sunt cateva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astazi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului sa defineasca mai riguros termenii folositi, astfel incat sa fie eliminate neclaritatile si evitate confuziile" a scris Iohannis, pe Facebook.
Sefii Erste Group, Unicredit, Societe Generale si Raiffeisen Bank International i-au trimis atunci o scrisoare preşedintelui Iohannis în care îi cereau sa nu promulge Legea darii in plata. Ei au precizat de asemenea ca statul român ar putea fi dat in judecata in urma aplicarii legii.