Comisia lui Basescu vrea legalizarea prostitutiei si a drogurilor

Fara Autor | 22.09.2009

Pe aceeași temă

Comisia prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice propune legalizarea prostituţiei ca posibilă soluţie pentru prevenirea riscurilor legate de practicarea "sexului comercial", dar şi dezincriminarea consumului de droguri uşoare.

"Una dintre posibilele soluţii pentru a putea controla, preveni şi reduce toate riscurile legate de practicarea sexului comercial, este legalizarea sexului comercial şi nu a intermediarilor de servicii sexuale" se arată în documentul comisiei prezidenţiale. Autorii acestui raport propun însă o dezbatere pe această temă, întrucât impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi pe particularităţile României ar putea genera efecte "nedorite", transmite News.In.

Iata cateva fragmenete din raportul postat pe site-ul administratiei prezidentiale:

* Legalizarea sexului comercial (nu si a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuala. Impunerea unei astfel de masuri in absenta unei analize bazate pe experienta altor state si in functie de particularitatile Romaniei ar putea genera totusi efec­te nedorite.

* Infiintarea de servicii si centre de specialitate prin intermediul carora fe­meile care practica sexul comercial sa poata beneficia pe langa ser­viciile de asistenta (medicala, sociala, psihologica) si de prezervative oferite gratis ar ameliora insa situatia acestora.

* Dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului!) pentru a aduce la „suprafata” consumatorii.

* Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferentele de rigoare intre drogurile usoare si drogurile tari, in special cele injectabile precum heroina care au efecte negative devastatoare.

* Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave.

Specialiştii comisiei prezidenţiale spun că, din punctul de vedere al politicilor publice, prostituţia este un fenomen social controversat, iar tendinţa generală a fost fie aceea de a interzice şi pedepsi, fie de legalizare.

Există ţări europene (Olanda, Germania, Belgia, Austria, Danemarca) care au legalizat prostituţia dând posibilitatea practicării ei în anumite stabilimente, în mod controlat din punct de vedere sanitar şi fiscal, iar alte ţări (Italia, Irlanda, Franţa, Luxemburg) printre care şi România, în care se interzice şi pedepseşte practicarea prostituţiei.

Experţii Palatului Cotroceni mai propun dezincriminarea consumului de droguri uşoare şi nu a traficului pentru a aduce la "suprafaţă" consumatorii. Recent s-au deschis în multe oraşe ale ţării (Braşov, Bacău, Galaţi, Hunedoara, Brăila, Iaşi, Bucureşti) magazine care vând produse etnobotanice ce au acelaşi efect ca drogurile ilegale uşoare şi efectele lor sociale nu par a fi vizibile, mai susţine sursa citată. "Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave", se arată în document.

Problema legalizării drogurilor uşoare a făcut vâlvă în campania electorală pentru euroalegeri, atunci când fiica cea mică a preşedintelui, candidatul Elena Băsescu, a declarat că ar vota pentru legalizarea drogurilor uşoare.

Nici ideea legalizării prostituţiei nu este nouă. La şcoala de vară a tinerilor democraţi, în august 2007, secretarul general al partidului Vasile Blaga pleda pentru dezincriminarea comerţului cu sex.

"Dacă nu se va legaliza prostituţia, lucrurile vor merge din ce în ce mai rău pentru femeile care practica această meserie", declara Blaga pentru News.In. Fost ministru al Administraţiei şi Internelor, liderul PD afirma că fenomenul a scăpat de sub controlul statului, iar amendarea celor care prestează servicii sexuale contra cost nu diminuează cu nimic amploarea acestui tip de infracţiune. "Amenzile rămân neplătite, iar femeile se întorc în stradă", argumenta Blaga.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22