Comisia pentru control bugetar a PE: Audiere publica privind implementarea angajamentelor din cadrul MCV

M. B. | 14.04.2015

Pe aceeași temă

Șefa DNA - Laura Codruța Kovesi, și ministrul Justiției – Robert Cazanciuc, participă marți la audierea publică,  din Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European, privind implementarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în România și Bulgaria.

 

Raportor este europarlamentarul Monica Macovei.

 

Conform unui comunicat al PE, audierea va permite "o discuţie profundă la nivelul PE pentru a evalua modul în care România şi Bulgaria implementează angajamentele privind reforma judiciară, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate".

 

La audieri vor lua parte, conform programului, secretarul general al Comisiei Europene - Catherine Day, procurorul şef al DNA - Laura Codruţa Kövesi, ministrul român al Justiţiei - Robert Cazanciuc, ministrul bulgar al Justiţiei - Hristo Ivanov, precum şi experţi din cele două țări.

 

"Din 2007, de când avem MCV, instituţiile anticorupţie şi judiciare au fost apreciate pentru activitatea lor. România este cu mulţi paşi în faţa multor state membre ale Uniunii Europene, inclusiv a Bulgariei, şi chiar există reacţii de supărare din partea oamenilor din alte state care văd că în România se poate, dar că la ei în ţară nu se întâmplă mai nimic. Problema rămâne însă bariera pusă de politicienii români care «se luptă să scape» de anchete, procese sau condamnări. Aceşti politicieni au amânat aderarea la Spaţiul Schengen, pentru că au blocat anchete penale, refuzând ridicarea imunităţi parlamentare, sau au încercat să modifice legile anticorupţie, procedura penală sau «să se scoată» de sub Codul penal", a declarat Monica Macovei, într-un comunicattransmis Mediafax.

 

Potrivit Monicăi Macovei, instituţiile judiciare din România sunt astăzi un exemplu pentru multe state, iar audierea de marţi este o bună ocazie de a vorbi despre cheia succesului şi de a arăta că se poate şi atunci când politicienii pun piedici.

 

"Numai cine îndrăzneşte va reuşi. Ştiu că şi în România mai avem de lucru până când, indiferent de cine se află la putere, lupta împotriva coruptiei şi fraudei să fie ireversibilă. MCV a devenit un coşmar pentru mulţi dintre politicienii români şi, de aceea, şi-au stabilit ca obiectiv politic eliminarea acestuia. MCV trebuie să rămână în funcţie până când suntem cu toţii siguri că românii vor recupera banii furaţi din buzunarele lor şi că nu se vor întoarce la perioada «corupţiei fără corupţi», pe care am trăit-o până în 2004. Le place sau nu, politicienii să nu mai negocieze pe faţă sau în ascuns eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pentru că românii nu vor asta. MCV va înceta când vom fi siguri că politicienii nu mai pot face nimic ca să oprească justiţia independentă şi vor restitui ce au furat din buzunarele oamenilor", consideră Monica Macovei.

România şi Bulgaria sunt singurele ţări din cadrul Uniunii Europene cărora li se aplică MCV.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22