Comisie alegeri 2009: Iordache si Nicolicea vor anchetarea penală a celor care refuză audierea

Dora Vulcan | 02.05.2017

Deputatii PSD Eugen Nicolicea si Florin Iordache au depus o propunere legislativa prin care persoanele din Guvern si din administratia publica chemate la audieri la o comisie de ancheta parlamentara să poată fi anchetate penal dacă refuză audierea.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

UPDATE:  Comisia de statut a aprobat modificările privind obligativitatea prezenței la comisiile de anchetă

 

 

Cei doi au depus și o propunere legislativa pentru modificarea Statutului deputatilor si senatorilor care prevede posibilitatea ca o comisie de ancheta sa isi desfasoare activitatea chiar daca exista o ancheta a Parchetului in paralel.

 

 

Propunerle celor doi vin dupa ce comisia de ancheta parlamentara privind alegerile prezidentiale din 2009 a fost amanata tocmai pentru ca Parchetul General a anuntat ca a deschis o ancheta proprie.

 

 

Aceste modificari au fost depuse marti la parlament si tot marti vor fi discutate, pe repede inainte, de comisia parlamentara de statut, scrie Hotnews.ro.

 

 

Iordache a declarat marti ca Parlamentul nu va face ancheta penala, dar este normal ca inclusiv magistratii sa fie obligati sa se prezinte la audieri, acesta fiind si motivul pentru care este necesara o astfel de modificare.

 

 

"Ancheta parlamentara e ancheta parlamentara, prin care vrem sa aflam chestiuni care vizeaza activitatea parlamentara, activitatea legislativa. Activitatea penala sau activitatea pe care o desfasoara Parchetul este alta ancheta. Tocmai de aceea sunt doua actiuni total diferite. Daca sunt fapte de natura penala, fara indoiala si in aceasta comisie de ancheta parlamentara, faptele respective sunt inaintate Parchetului. Nu are in niciun fel Parlamentul sau nu poate face Parlamentul ancheta penala. Nu va face ancheta penala Parlamentul", a spus Iordache.

 

 

Intrebat despre propunerea sa prin care persoanele care vor fi chemate la audieri in cadrul comisiei de ancheta vor fi obligate sa dea curs invitatiei, deputatul PSD a spus: "Nu e normal? Persoanele care considera comisia respectiva ca pot aduce informatii concludente care sa aflam adevarul, fara indoiala sunt invitate".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22