Comitetul de Urgență al OMS: Pandemia de Covid-19 este departe de a se fi terminat

Laurentiu Gheorghe | 27.10.2021

Comitetul de Urgență privind Covid -19 a recomandat tuturor țărilor membre să autorizeze folosirea tuturor celor 6 vaccinuri omologate de agenția ONU pentru a stăvili infectările cu SARS-CoV-2.

Pe aceeași temă

Acest Comitet de Urgenţă privind COVID-19, prezidat de către francezul Didier Houssin, se reuneşte din trei în trei luni pentru a face bilanţul situaţiei.

În urma ultimei sale reuniuni, săptămâna trecută, Comitetul a publicat marţi o declaraţie în care subliniază că ”s-au înregistrat progrese mulţumită unei folosiri sporite a vaccinurilor împotriva COVID-19 şi unor tratamente, însă analiza situaţiei şi modele de previziuni indică faptul că pandemia este departe de a se fi terminat”.

Acesta este comitetul care l-a sfătuit, după cea de a doua sa reuniune, la 30 ianuarie 2020, pe directorul general al OMS să declare urgenţa sanitară publică la nivel internaţional - cel mai mare nivel al alertei în domeniul epidemiilor. OMS a făcut atunci acest lucru.

Comitetul anunţă în declaraţia publicată marţi că a decis, săptămâna trecută, „în unanimitate că pandemia constituie în continuare un eveniment extraordinar care continuă să dăuneze sănătăţii populaţiilor din întreaga lume, prezintă un risc de răspândire internaţională şi de perturbare a trafcului internaţional şi necesită un răspuns internaţional coordonat”.

În recomandările pe care le face statelor, Comitetul se opune - din principiu - prezentării vreunei dovezi a vaccinării în vederea călătoriilor internaţionale, dată fiind distribuirea inechitabilă a vaccinurilor în lume.

Comitetul le cere totodată statelor ”să recunoască toate vaccinurile care au fost autorizate de urgenţă” de către OMS.

Până în prezent, OMS a omologat două vaccinuri cu ARN mesager - Moderna şi Pfizer-BioNTech -, două vaccinuri chinezeşti - Sinopharm şi Sinovac -, vaccinul Johnson & Johnson şi diverse versiuni ale Astrazeneca-Oxford.

O decizie este aşteptată foarte curând cu privire la vaccinul anticovid Covaxin dezvoltat de către laboratorul indian Bharat Biotech.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22