Compania Nationala de Drumuri sesizeaza CSM in procesul cu Astra Asigurari

Tudor Despina | 01.10.2015

Compania Nationala de Drumuri (CNADNR) sesizeaza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in procesul cu Astra Asigurari, avand suspiciuni privind desfasurarea acestuia in conditii de legalitate.

Pe aceeași temă

 

“Am solicitat sprijinul acestei institutii considerand ca este de datoria acestui for sa reactioneze in acest caz in baza prerogativelor conferite de lege in acest sens, pentru a evita incurajarea celor responsabili de savarsirea prejudiciului de a profita de pasivitatea institutiilor statului care ar trebui sa sustina eforturile noastre de reintregire a Bugetului de Stat cu suma de cca. 20 milioane de euro”, arata CNADNR citata de Hot News.

 

Asta dupa ce, in 29 septembrie, Inalta Curte a admis recursul facut de Astra Asigurari in litigiul avut cu CNADNR. Cauza avuta in vedere vizeaza o potentiala obligatie de plata a sumei de 95 de milioane de lei de catre Astra Asigurari.

 

Compania de asigurari controlata de Dan Adamescu, impotriva careia ASF a cerut in instanta, in aceasta luna, deschiderea procedurii falimentului, ar trebui sa achite catre CNADNR suma de 93,93 milioane de lei in baza unei polite emise in favoarea Romstrade, companie aflata in insolventa, pentru realizarea unui tronson de autostrada. In plus, Astra mai are de platit si cheltuieli de judecata, astfel ca datoria totala catre CNADNR se ridica la aproximativ 95 milioane de lei.

 

Cum explica CNADNR situatia:

 

"(..) potrivit Noului Cod de Procedura Civila recursurile sunt verificate prealabil inainte de a fi judecate iar admiterea in principiu nu inseamna si automat admiterea recursului pe fond;

  • Precizam ca CNADNR SA a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) avand in vedere anumite temeri ca procesul sa nu se desfasoare in conditii de legalitate si in conformitate cu prevederile legale;
  • Am solicitat sprijinul acestei institutii considerand ca, este de datoria acestui for sa reactioneze in acest caz in baza prerogativelor conferite de lege in acest sens, pentru a evita incurajarea celor responsabili de savarsirea prejudiciului de a profita de pasivitatea institutiilor statului care ar trebui sa sustina eforturile noastre de reintregire a Bugetului de Stat cu suma de cca. 20 MILIOANE EURO.
  • De asemenea, atragem atentia partenerilor contractuali ce se prezinta cu scrisori de garantie de buna executie eliberate de catre Societatile de Asigurare, CNADNR SA in calitate de beneficiar al acestora ii sunt aplicabile prevederile art. 2321 alin. 3 Cod civil, ceea ce inseamna ca nu vor putea evita o eventuala executare; (..)".

 

Astra Asigurari avea 842.026 de polite RCA la sfarsitul lunii iunie 2015, dintre acestea 150.941 fiind polite detinute de persoane juridice si 691.085 de polite fiind detinute de persoane fizice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22