Completul de 5 judecători care îl va judeca pe Dragnea. Cine sunt și ce noroc a avut a treia oară

Redactia | 14.12.2018

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte căruia i-a revenit dosarul lui Dragnea în care a primit 3 și jumătate de închisoare cu executare va da verdictul final, dacă administrează probe pe 19 decembrie

Pe aceeași temă

Apelul în procesul în care liderul PSD Liviu Dragnea a primit 3 ani și jumătate de închisoare cu executare la fond a fost repartizat aleatoriu de programul informatic ECRIS al Instanței Supreme (ICCJ) la completul de 5 judecători (C5) P2 format din judecătoarele: Tatiana Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa și Simona Enceanu, scrie G4Media.ro

Potrivit hotărârii Secției pentru judecători a CSM, conduse de facto de judecătoarea Lia Savonea, joi, ICCJ a tras la sorți cele 3 C5-uri care vor funcționa doar până la sfârșitul anului 2018, a re-repartizat dosarele pe completuri și a dat noi termene.

Astfel, dacă procesul lui Dragnea fusese inițial amânat pentru data de 14 ianuarie 2019, acum a primit termen pe 19 decembrie 2018. Surse judiciare au explicat G4Media.ro că, dacă, la termenul din 19 decembrie, completul administrează probe, va rămâne și în 2019 și va da verdictul final, potrivit principiului stabilității și continuității recomandat de CEDO.

Prin urmare, dacă pe 19 decembrie, C5-ul format din judecătoarele Rog, Mera, Rus, Enceanu și Popa audiază un inculpat sau un martor, se consideră că au administrat probe și rămân pe dosar și la anul când vor da sentința finală.

Cine sunt cele 5 judecătoare din complet

Luciana Mera și Tatiana Rog sunt considerate două profesioniste, însă ”cam formaliste”. ”Sunt foarte stricte, pentru ele totul trebuie să fie cleștar și obișnuiesc să întoarcă dosarul pe toate fețele”, au explicat surse din preajma celor două judecătoare, care au dorit să își păstreze anonimatul.

Recent, Rog și Mera au anulat toate probele făcute de DNA cu SRI în dosarul lui Marian Fișcuci, primul patron Tel Drum și prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea.

În dosarul lui Liviu Dragnea (procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman) nu sunt însă probe obținute de DNA cu SRI, adică interceptări sau filaje. A spus-o chiar judecătorul Ștefan Pistol, cel care a dorit să îl achite pe Liviu Dragnea la fond.

Judecătoarea Simona Enceanu a făcut parte din C5-ul care a condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la 6 ani de detenție efectivă.

Rodica Aida Popa a fost vicepreședinte al ICCJ și șefa structurii de securitate a Instanței Supreme, adică șefa judecătorilor care emit mandate de siguranță națională (MSN) pentru SRI. A fost vicepreședinte al Curții de Apel București (CAB) pe vremea când această instanță era condusă de judecătorul Dan Lupașcu, fost membru CSM și actualul avocat al fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Pe 4 septembrie, judecătoarea Popa a trimis dosarul în care fostul vicepremier Gabi Oprea este acuzat de uciderea din culpă a polițistului motociclist Bogdan Gigină la Judecatoria Sectorului 1. În motivare, ea a explicat și că nu există un raport direct între exercitarea atribuțiilor de serviciu ale lui Gabriel Oprea și fapta de ucidere din culpă. Vezi aici.

Judecătoarea Alexandra Iuliana Rus este considerată în sistemul de justiție ca fiind în sfera de influență a judecătoarei Lia Savonea, noua șefă a CSM, fost președinte al CAB. Unul dintre nașii de cununie al judecătoarei Rus este Alina Ghica, vicepreședinte al CAB și magistratul care a suspendat C5-urile de la ICCJ compuse după a doua tragere la sorți pentru acest an, din 9 noiembrie. Soțul judecătoarei Rus este, de asemenea, magistrat la Secția penală a ICCJ. El a fost anchetat de Inspecția judiciară, dar ”achitat” de Secția de judecători a CSM și apoi trimis la ICCJ.

În iulie, un complet de 3 judecători al ICCJ format din magistrații Constantin Epure, Gianina Arghir și Ștefan Pistol l-a condamnat la 3 ani și jumătate de detenție cu executare pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Judecătorul Pistol a făcut opinie separată în sensul achitării. Dragnea este acuzat, ca pe vremea când era șeful CJ Teleorman, ar fi determinat angajarea a două secretare de la PSD la Protecția Copilului Teleorman. Cele două secretare nu s-ar fi dus la serviciu, ci au lucrat în continuare pentru PSD Teleorman (unde șef era Liviu Dragnea), în schimb au încasat salariu de la Protecția Copilului Teleorman.

Cu cine au picat ceilalți ”inculpați de rang înalt” de la ICCJ

Apelurile în dosarele în care fostul judecător CCR și actual ministru secretar general al Guvernului, Toni Greblă și președintele al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au fost achitați la fond și contestația în anulare a Elenei Udrea au căzut la C5 P3 format din judecătorii: Francisca Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan, Hermina Iancu și Anca Mădălina Alexandrescu.

Fostul premier Victor Ponta și fostul ”sforar” al PSD, Viorel Hrebenciuc, au căzut la C5 P1 format din magistrații Simona Neniță,Iulian Dragomir, Constantin Epure, Marius Foitoș și Ionuț Matei, iar contestația în anulare a fostei șefe DIICOT, Alina Bica, a picat la C5 P2, care îl judecă și pe Dragnea.

Toate procesele au primit termen pe 19 decembrie 2018, mai puțin Alina Bica care are pe 20 decembrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22