Comunicat CEDO: Curtea este ingrijorata ca, prin perchezitionarea domiciliului judecatorului roman, ca parte a unei investigatii ce vizeaza suspiciuni referitoare la sotia sa, reglementarile privind imunitatea s-ar putea sa n

Fara Autor | 20.10.2011

Pe aceeași temă

Presedintele Curtii Europene pentru Drepturile Omului, Jean-Paul Costa, a transmis printr-un comunicat de presa un punct de vedere fata de cazul judecatorului CEDO Corneliu Barsan, a carui sotie, judecatoarea ICCJ Gabriela Barsan, este acuzata de DNA de trafic de influenta.

“Curtea este ingrijorata ca, prin perchezitionarea domiciliului judecatorului roman, ca parte a unei investigatii ce vizeaza suspiciuni referitoarea la sotia sa, reglementarile privind imunitatea s-ar putea sa nu fi fost respectate”, se mentioneaza in comunicatul de presa.

In comunicat se mai mentioneaza si ca CEDO a solicitat Guvernului roman sa arate daca are temeiul necesar pentru a cere Curtii sa ridice imunitatea judecatorului, scrie HotNews.


Pe 6 octombrie, DNA - in urma unei incheieri a Curtii Supreme si a unui aviz al Consiliului Superior al Magistraturii - a perchezitionat un imobil proprietate a sotilor Gabriela Barsan (judecator ICCJ) si Corneliu Barsan (judecator CEDO). Perchezitia a fost realizata in cadrul unui dosar in care judecatoarea Gabriela Barsan, presedinta Sectiei Contencios a ICCJ, este acuzata de trafic de influenta. Perchezitia DNA a fost contestata de sotii Barsan atat la Curtea Suprema, cat si la CSM, institutii care au respins contestatiile.

Miercuri, 19 octombrie, biroul de presa al CEDO a remis un comunicat de presa care contine declaratia presedintelui Curtii, Jean-Paul Costa. Redam mai jos comunicatul original in limba engleza si traducerea in limba romana


Declaratia Presedintelui Curtii Europene pentru Drepturile Omului

Presedintele Curtii doreste sa clarifice pozitia referitoare la acordarea de imunitati judecatorilor Curtii Europene pentru Drepturile Omului, in urma unor intrebari aparute in legatura cu perchezitionarea domiciliului unui judecator, in tara sa de origine, de catre procurori.
Imunitatile judecatorilor Curtii Europene pentru Drepturile Omului sunt acoperite de cel de-al 6-lea Protocol al Acordului General privind Privilegiile si Imunitatile la nivelul Consiliului Europei si de Articolul 51 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului. Imunitatile sunt, de asemenea, valabile pentru sotii/sotiile acestora si copiii minori.

Astfel de imunitati reprezinta o componenta esentiala a independentei justitiei in statul de drept si sunt valabile pentru judecatorii fiecarei instante internationale. In contextul anume al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, ele trebuie sa functioneze pentru a permite judecatorilor sa-si duca la indeplinire atributiile in conformitate cu independenta si impartialitatea pe care acel instrument le pretinde de la ei.

Curtea este ingrijorata ca, prin perchezitionarea domiciliului judecatorului roman, ca parte a unei investigatii ce vizeaza suspiciuni referitoare la sotia sa, reglementarile privind imunitatea s-ar putea sa nu fi fost respectate. Curtea a solicitat Guvernului roman sa arate daca are temeiul necesar pentru a cere Curtii sa ridice imunitatea judecatorului. Conform termenilor Articolului 4 din cel de-al 6-lea protocol, numai plenul Curtii este indreptatit sa ridice imunitatea unui judecator.

In acest moment, nicio solicitare de ridicare a imunitatii nu a fost prezentata Curtii.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22