Comunicat de presă: "Iniţiativa pentru o Justiţie curată" solicită demisia conducerii CSM

Fara Autor | 15.01.2010

Pe aceeași temă

"Iniţiativa pentru o Justiţie Curată", "Institutul pentru Politici Publice",  "Centrul pentru Jurnalism Independent" cer demisia membrilor (Consiliului Superior al Magistraturii) CSM datorită alegerii judecătoarei Florica Bejinariu, fostă colaboratoare a Securităţii,  în fruntea acesei instituţii. Alegerea este considerată imorală şi nelegală şi aduce un grav prejudiciu întregului sistem judiciar din România, se arată în comunicatul de presă. În continuare, cititi comunicatul de presă integral.

“Iniţiativa pentru o Justiţie Curată (IJC), Institutul pentru Politici Publice (IPP) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au luat act cu consternare de alegerea doamnei judecător Florica Bejinaru ca Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi consideră că această alegere este atât imorală cât şi nelegală. Prin această decizie a CSM, trecutul de colaborator cu Securitatea al doamnei judecător Bejinaru aruncă o pată asupra întregului sistem judiciar din România adâncindu-i criza profundă de credibilitate. Legea interzice judecătorilor şi procurorilor care au colaborat cu Securitatea să fie membri în CSM, indiferent dacă această colaborare este sau nu calificată drept poliţie politică. Din nefericire, doamna Bejinaru nu şi-a dat demisia în anul 2006, când colaborarea sa a devenit un fapt public, iar încercările magistraţilor din ţară de a-i obţine revocarea au fost sortite eşecului. IJC, IPP şi CJI consideră că alegerea doamnei Bejinaru este o sfidare cinică la adresa magistraţilor oneşti, precum şi o dovadă în plus că la vârful sistemului judiciar sunt necesare schimbări profunde care să transforme justiţia din România într-o justiţie modernă, eficientă, dreaptă şi integră. Ne raliem protestelor iniţiate de asociaţiile profesionale din magistratură care au reacţionat prompt şi curajos la această alegere ruşinoasă.

În plus, ocuparea funcţiei de preşedinte al CSM de către un judecător conduce în mod obligatoriu la alegerea unui procuror pentru funcţia de vice-preşedinte (legea 317/2004 stipulează că cele două funcţii trebuie să fie ocupate în mod obligatoriu, una de către un judecător şi alta de către un procuror). Din păcate, toţi procurorii aleşi în CSM au ocupat deja funcţia de vice-preşedinte în anii anteriori, legea interzicând fără echivoc mandatele multiple atât pentru funcţia de preşedinte, cât şi pentru funcţia de vicepreşedinte. În aceste condiţii, alegerea doamnei procuror Graţiana Isac ca vice-preşedinte al CSM este nelegală. Singura soluţie legală ar fi fost alegerea unui procuror ca preşedinte al CSM şi a unui judecător ca vice-preşedinte. Acestei soluţii legale CSM-ul a preferat o soluţie care intră în contradicţie clară atât cu legea, cât şi cu morală. Din păcate, s-a perpetuat în 2010 şi practica proastă din anii anteriori constând în depunerea candidaturilor pentru aceste funcţii de conducere în ziua alegerilor, astfel încât a fost imposibilă discutarea de către magistraţii din sistem a fiecărui candidat în parte. Decizia, departe de a fi una bazată pe evaluarea planurilor de management ale candidaţilor şi pe programul de reformă pe care aceştia şi-l propun, a fost luată exclusiv pe criterii eminamente subiective.

Anul 2010 este un an extrem de important pentru reforma sistemului judiciar, este anul alegerilor pentru noii membri ai CSM. 14 magistraţi – 9 judecători şi 5 procurori – vor fi aleşi de colegii lor în viitorul CSM. Punerea acestor alegeri sub semnul întrebării din cauza acuzaţiilor de imoralitate şi ilegalitate aduse conducerii CSM din 2010 va fi marul otrăvit oferit viitorului CSM de la care se aşteapta schimbarea. Solicităm, aşadar, demisia conducerii CSM şi organizarea de noi alegeri al căror rezultat să respecte legea şi standardele de integritate proprii majorităţii judecătorilor şi procurorilor oneşti din sistem.”

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22