Comunicat GDS: Viața jurnalistei Emilia Șercan este amenințată. Cerem MAI să-i asigure protecția

Laurentiu Gheorghe | 18.04.2019

Grupul Pentru Dialog Social își manifestă profunda îngrijorare cu privire la amenințările cu moartea primite de jurnalista Emilia Șercan și solicită MAI să o protejeze și să-i identifice pe agresori.

Pe aceeași temă

Doamna Emilia Șercan, jurnalist și profesor la Universitatea din București, ne-a dat în ultimii ani speranța, prin investigațiile sale profesioniste, că mediul academic românesc – profund degradat de practica plagiatelor – poate reveni la normalitate. Perseverența și curajul cu care a făcut toate aceste investigații sunt impresionante și au scos la iveală o serie numeroasă de infracțiuni de furt intelectual comise de înalți demnitari ai statului. În ultima perioadă a cercetat tezele de doctorat ale unor membri importanți ai Academiei de Poliție. În acestcontext, în seara zilei de luni 15 aprilie, a primit amenințări cu moartea prinmesaj pe telefonul mobil.

Pe fondul tragediilor recente care i-au avut drept victime pe jurnaliștii de investigaţie Daphne Caruana Galizia (Malta) și Jan Kuciak (Slovacia), considerăm aceste amenințări extrem de periculoase și solicităm Ministerului de Interne și Poliției Române să-i asigure protecția necesară și să-i identifice pe agresori. Așteptăm un mesaj clar și neîntârziat al autorităților cu privire la cercetările pe care le întreprind.

Trăim într-o țară membră a Uniunii Europene și nu putem tolera astfel de intimidări la adresa jurnaliștilor care se pun în slujba adevărului și a integrității.

Grupul pentru Dialog Social

Background:

Jurnalista Emilia Șercan a scris, într-o postare pe Facebook, că a sesizat poliția după ce luni seara a primit un mesaj de amenințare cu moartea. Șercan precizează că a primit amenințarea ”în contextul în care de trei săptămâni public în mod constant informații despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție”.

Postarea integrală de pe Facebook

Luni seara, la ora 21,05, am primit un mesaj de amenințare cu moartea. Mesajul vine în contextul în care de trei săptămâni public în mod constant informații despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție, instituție aflată în subordinea Ministerului de Interne, iar alte materiale erau în pregătire.

De patru ani scriu aproape exclusiv despre tezele de doctorat plagiate ale unor oficiali ai statului, unii dintre cei mai puternici oameni din România fiind subiectul dezvăluirilor mele. Anchetele despre tezele de doctorat plagiate au expus o cutremurătoare rețea de complicități, putere, influență și bani construită pe impostură la cel mai înalt nivel al instituțiilor statului.

Până acum am fost înjurată, intimidată, urmărită, s-a încercat compromiterea mea, însă de data asta s-a trecut la un alt nivel.

Am încercat să îmi explic de de am primit aceste amenințări: dezvăluirile legate despre Academia de Poliție, așa cum am scris în penultima mea anchetă publicată pe PressOne, riscă să lase instituția fără o bună parte dintre profesorii care au doctoratele susținute acolo și care, cel mai probabil, sunt și ele plagiate. Pentru un profesor, o teză de doctorat plagiată înseamnă încheierea carierei academice.

Conținutul mesajului sugerează că amenințarea este legată de subiectele la care lucrez acum.

Am depus chiar luni noaptea plângere la Poliția Capitalei și sper că polițiștii își vor face treaba, iar cel sau cei care au recurs la amenințări vor fi prinși cât mai repede. Ministrul de Interne și șeful IGPR au fost informați despre amenințările pe care le-am primit.

De nenumărate ori mi s-a spus în acești ani că am curaj, iar replica mea, spusă în glumă, a fost că nu știu dacă este curaj sau inconștiență. Un jurnalist nu trebuie să își pună vreodată problema în termeni de curaj sau frică, ci în termeni de adevăr și interes public, singurele lucruri pe care trebuie să le slujească. Iar atâta timp cât adevărul este de parte lui nu trebuie să îi fie frică de nimeni și de nimic.

PS. Am cenzurat o parte din conținutul mesajului pentru a-i proteja pe cei dragi mie.”

Miercuri seară, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, spune că a „luat act de îngrijorarea exprimată în spaţiul public” referitoare la ameninţarea primită de jurnalista Emilia Şercan, precizând că poliţiştii efectuează o anchetă în acest caz. „Îi asigur pe toţi cei interesaţi că Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a demarat cercetările în acest caz şi tratează cu responsabilitate ancheta”, a scris Carmen Dan, miercuri, pe contul său de Facebook.

Este posibil ca imaginea să conţină: text


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22